Va ser el responsable de portar el gas natural des del Nord d’Àfrica fins la ciutat de Barcelona

La ciutat ha volgut retre homenatge a l’enginyer i empresari Pere Duran i Farell, la persona responsable de portar el gas natural des del nord d’Àfrica fins a la ciutat de Barcelona, i ho ha fet posant-li el seu nom a un carrer situat a un lloc privilegiats de Les Corts.

Es tracta del primer nom que el govern de Trias posa a un carrer de la ciutat i ha estat gràcies a la demanda que va fer la Universitat Politècnica. El carrer està precisament a tocar de la Universitat i de la seu de la Unió per la Mediterrània, un espai molt transitat del Districte.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, acompanyat de membres de la família de l’empresari, i de nombroses autoritats, ha estat l’encarregat d’inaugurar el carrer deixant a la vista dels vianants la placa que la ciutat li ha volgut dedicar a Farell en un gest d’agraïment per haver posat el seu gra de sorra a la modernització de la ciutat barcelonina i a la millora de la vida dels seus ciutadans.

De fet, tal i com ha explicat durant la inauguració del nou carrer la seva néta, Clara Bassols, Duran i Farell va apostar per portar a Barcelona el gas natural en un moment en el qual ningú pensava que pogués existir una altra font energètica a banda del carbó.

En aquest sentit, el tercer tinent d’alcalde i regidor del districte de Les Corts, Antoni Vives, ha volgut destacar la importància que té per al govern municipal que “aquest hagi estat el primer nom que es posa a un carrer, ja que l’empresari va ser una d’aquelles persones que marquen el destí d’un poble”.

Per la seva part, l’Alcalde ha recordat “el gran humanisme d’aquesta figura, i com des de la societat civil, va esdevenir ambaixador de Catalunya i de Barcelona”. Trias ha assegurat que Pere Duran i Farell va ser “un emprenedor i un visionari guiat per la voluntat de servei públic” i ha remarcat que “la seva tasca –que va realitzar sobretot des del món de la ciència, la tecnologia i concretament l’especialitat energètica- va ser clau per establir ponts de diàleg entre les diferents cultures”, que ell defensava i respectava profundament.

PERSONALITATS CONEGUDES

Moltes han estat les personalitats conegudes que s’han reunit en aquest acte d’homenatge a Duran i Farell. Entre elles, s’hi trobava l’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, que durant la seva època com alcalde de Barcelona va rebre gran ajuda de l’enginyer en el projecte per acollir a la ciutat les Olimpíades de l’any 92.

Tampoc s’ha volgut perdre aquest dia tant especial Joan Rigol, expresident del Parlament de Catalunya, que ha volgut transmetre un missatge positiu a tots els ciutadans barcelonins afirmant que “en aquests moments de crisi profunda Duran i Farell ens diria que recuperem la saviesa, que ens porti al progrés i la sostenibilitat per viure amb dignitat”.

UNA DEMANDA POPULAR

Abans de dur el nom de Duran i Farell el carrer rebia el nom de Fernando Primo de Rivera, germà del dictador Primo de Rivera i tiet del fundador de la Falange.
Des de feia anys, el secretariat de la Unió Mediterrània sol·licitava aquest canvi de nom però els seus repetits intents havien estat en va.
CiU, aleshores a l’oposició, va declinar fins en dues vegades la proposta, juntament amb la negativa de PP i ERC, degut a l’acord en plens anteriors de rebatejar tots els carrers amb noms de dones per reequilibrar el nomenclàtor barceloní.
Finalment, ha estat la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que té la seva seu molt a prop del carrer, la institució que ha aconseguit rebre el suport del govern convergent.
Després d’anys d’espera, aquesta decisió ha contentat a les dues institucions que venien reivindicant des de feia anys un nom nou pel carrer.