placa

La placa, un cop descoberta. Foto: Ajuntament

Carme Claramunt i Barot (Roda de Berà 1897 – Sant Adrià de Besòs 1939) va ser una activista política i va estar tancada a la Presó de Dones de les Corts. El 27 de març de 1939 es va celebrar un consell de guerra al Palau de Justícia de Barcelona que la va condemnar a mort. El 1939, va ser la primera dona afusellada al Camp de la Bota pel règim franquista.

El passat 10 de març a la tarda, el Districte li va dedicar uns jardins amb un acte institucional de descoberta de la placa commemorativa. L’espai es troba concretament a la cruïlla dels carrers Joan Güell i Europa, just al davant del monument de la Presó de Dones de les Corts.

Més noms de dona al carrer

La iniciativa forma part del conjunt de 16 noms de dona que l’Ajuntament sumarà a tota la ciutat fins a finals de març. I és que fins ara hi havia 392 dones a la nomenclatura dels carrers, places, interiors d’illa i jardins de la ciutat, un 8,33% del total (4.704). Mentre que els homes representen un 35,41% amb 1.666 espais.

Amb tot, els canvis s’han fet coincidir amb el mes del Dia Internacional de la Dona (8 de març) per posar en relleu la importància de feminitzar el nomenclàtor de la ciutat per compensar l’històric oblit de les dones al mapa de Barcelona.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram