Cetir

Des de la neurologia o la cardiologia fins a l’àmbit oncològic: és possible emprar aDELAIDE amb qualsevol malaltia diagnosticable per imatge

La contribució de la intel·ligència artificial a la salut, i en concret al diagnòstic per imatge, és cada vegada més important, però, en paral·lel, cal comptar amb eines que permetin “entrenar” aquests potents algorismes, una cosa clau per al seu futur èxit. Aquest és l’objectiu amb què es crea el projecte aDELAIDE que, a través de tecnologies Big Data, permet cercar i unificar la informació de la imatge mèdica amb les dades provinents dels informes clínics: preparar la dada perquè pugui ser usada pels algorismes i descodificat mitjançant la intel·ligència artificial. D’aquesta manera, aporta la saviesa de milions d’imatges i informes que estan indexats a la seva infraestructura i permet una presa de decisions més ràpida i precisa.

La possibilitat de fer servir aDELAIDE amb qualsevol malaltia diagnosticable per imatge fa que les seves possibilitats siguin molt extenses: des de camps com la neurologia o cardiologia, fins a estudis sobre fractures i encunyaments ossis. Tot i així, el valor de la previsió que proporciona orienta el projecte principalment cap a camps com l’oncologia, on anticipar-se al desenvolupament de la malaltia es tradueix en vida.

L’equip mèdic de Cetir Ascires implementa radiologia cognitiva i quantitativa per a un diagnòstic més precís

“En l’àmbit oncològic, una anticipació a la presa de decisions pot resultar vital per al pacient. És per això que estem centrant aDELAIDE prioritàriament en l’estudi clínic del càncer”, afirma José Manuel Santabárbara enginyer coordinador del projecte a Cetir Ascires. “Parlem de radiologia cognitiva i quantitativa, que ofereix a l’especialista molta més informació per emetre un diagnòstic més precís i en un temps molt menor. A més, permet valorar amb més exactitud la resposta a teràpies, el control del pacient durant el tractament i oferir una medicina molt més personalitzada”, conclou.

Aterra en el dia a dia de l’activitat clínica

La plataforma, desenvolupada en col·laboració per un grup d’enginyers de Cetir Ascires i l’empresa Medexprim, a través del projecte aDELAIDE recolzat per la Comissió Europea (iniciativa Eurostars -2), acaba la posada a punt i aterra ara en el dia a dia de l’activitat clínica. La seva aposta de valor és extreure, recopilar i crear conjunts de dades d’imatges a partir de les enormes bases de dades de què disposen els departaments de radiologia dels hospitals. Arxivar, ordenar i organitzar de manera eficient aquestes dades és fonamental per poder bolcar aquest coneixement en l’abordatge mèdic del pacient i en el desenvolupament clínic.

Cetir

Permet cercar i unificar la informació de la imatge mèdica amb les dades provinents dels informes clínics

“Comparem aDELAIDE amb una refineria de petroli: introduïm la dada en cru i ella ens ofereix una resposta sense impureses”, explica Santabárbara. aDELAIDE és l’acrònim de DEtecció i localització d’estructures anatòmiques per a una millor identificació i recerca d’estudis d’imatge. “El seu objectiu és definir, desenvolupar i implantar una solució que permeti consultar els fitxers d’imatges mèdiques a partir de les etiquetes generades per la complexa anàlisi d’imatges i informes radiològics semàntics, d’aquesta manera es facilita la generació de cohorts de pacients per a assaigs clínics o estudis de recerca”, afegeix.

Sobre Ascires Grupo Biomédico

Per tecnologia i nombre de pacients atesos anualment, Ascires és el grup biomèdic pioner a Espanya a Diagnòstic per Imatge i Medicina Nuclear, a més d’un referent en Oncologia Radioteràpica. Desenvolupa la seva activitat per a hospitals públics i privats, així com a la seva pròpia xarxa de Clíniques Biomèdiques a la Comunitat Valenciana i Catalunya. Amb una trajectòria de més de 50 anys i un equip de més de 600 professionals, el grup Ascires centra la seva tasca en diagnòstic i tractament i reinverteix anualment una mitjana del 15% dels beneficis en R+D+i. Una reinversió que li permet la constant incorporació de l’última tecnologia i programari mèdic.

Permet també valorar amb més exactitud la resposta a teràpies el control del pacient durant el tractament

En aquest sentit, Ascires Grupo Biomédico està focalitzat en medicina personalitzada de precisió, gràcies a la contínua innovació en el desenvolupament de biomarcadors d’intel·ligència artificial i algorismes de diagnòstic propis, que integren les dades genòmiques, clíniques i les procedents del Diagnòstic per Imatge.

Més informació: www.ascires.com

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram