Des d’avui hi ha convocada una vaga de lloguers. Foto: Acció Raval

El Sindicat de Llogaters i Llogateres va anunciar fa uns dies una vaga de lloguers a partir d’avui a causa de la caiguda d’ingressos que molts llogaters han patit per culpa de la crisi provocada pel coronavirus. Avui el Sindicat ha confirmat que, tot i les mesures anunciades ahir pel govern espanyol, la vaga segueix endavant. “Moltes famílies no ingressen i no podran pagar el lloguer”, ha dit avui Jaime Palomera, el portaveu de l’entitat, en una entrevista a TV3. Ahir el govern de l’Estat va aprovar una sèrie de mesures, entre les quals hi ha la suspensió dels desnonaments de llogater durant sis mesos i donar microcrèdits als qui no puguin pagar.

La vaga té el suport d’unes 200 entitats del conjunt de l’Estat, unes quantes de les quals són de Barcelona. De moment és aviat per saber quin impacte tindrà aquesta vaga però s’han començat a veure els primers moviments en diferents barris de la ciutat. Un exemple és el cas del Raval, on diversos veïns i comerços del barri han decidit fer vaga. Una quinzena d’entitats d’aquest barri asseguren en un comunicat que “davant d’aquesta crisi l’Estat hauria de suspendre el pagament del lloguer i de les hipoques” i recorden que el Raval “és un barri de classe treballadora on ja teníem problemes estructurals i de desigualtats greus abans de la crisi sanitària”.

Des del Sindicat de Llogaters i Llogateres afirmen que totes aquelles persones que no pugui pagar el lloguer “demanin renegociar el contracte”. Si l’arrendador no ho accepta, afirmen des de l’entitat, insten als llogaters a unir-se a la vaga. En paral·lel, el Sindicat ha obert una caixa de solidaritat per a totes les persones que no puguin pagar el lloguer. De moment han aconseguit recaptar 20.000 euros.

UN “AVENÇ POSITIU”
Per la seva banda, l’alcaldessa Colau va admetre ahir que les decisions adoptades pel Consell de Ministres respecte dels lloguers “no és la idònia però és un avenç positiu”. Colau va voler destacar la suspensió durant sis mesos dels desnonaments i la distinció que es fa entre petits i grans propietaris. “Als grans tenidors se’ls demana aquesta rebaixa del 50% en els lloguers, alguns potser l’haurien volgut més alt, però és una rebaixa que celebrem”, va afirmar.