El candidat Xavier Trias, en un acte a les Corts, amb la regidora adscrita Francina Vila. CiU

Per al candidat de Convergència i Unió a l’alcaldia, Xavier Trias, el repte de les Corts és integrar les grans institucions que s’hi allotjen, com la universitat o el FC Barcelona, obrin les seves instal·lacions a la resta del barri. Segons Trias, “la gent de les Corts n’ha de poder gaudir i veure’s també afavorida”.

Quin és el gran projecte del proper mandat a les Corts?

El gran repte de les Corts és la cohesió del seu territori i de la seva gent. A les Corts hi ha tres barris diferents amb unes característiques socials, d’usos i d’urbanisme molt diferents. A més, compta amb grans equipaments privats i amb el campus de dues universitats que també en determinen la seva identitat. Per tant, el nostre repte és relligar tot aquest territori, enfortir-ne la societat civil i aconseguir que les gran institucions de ciutat i de país que hi tenen la seva seu s’obrin a les veïnes i veïns del districte.

Com pot Barcelona lluitar contra la crisi?

L’atur és la principal preocupació de la gent. El primer objectiu serà la lluita contra l’atur. La meva obsessió com a alcalde serà crear llocs de treball a tots els barris. Impulsarem mesures per crear riquesa i evitar que tanquin empreses per manca de liquiditat. Cal generar oportunitats i intentar que ningú no es quedi enrere.

Quina serà la seva primera mesura com a alcalde?

La primera mesura com a alcalde serà crear una Taula de Seguiment de la Crisi, on participaran els grups polítics, els agents socials, sindicats i patronal, i les entitats del Tercer Sector, per prendre decisions i aprovar mesures amb l’objectiu prioritari de crear ocupació i evitar el tancament d’empreses.

Barcelona és segura?

Un de cada quatre barcelonins assegura haver estat víctima d’un delicte en el darrers anys, segons dades oficials. És intolerable que tinguem un índex de victimització que feia anys que no es registrava. El senyor Hereu diu que ha posat 1.000 agents de la Guàrdia Urbana en aquest mandat, però això no és cert. Només hem augmentat la plantilla en poc més de 300 agents i avui tenim els mateixos efectius que l’any 1987. Nosaltres desplegarem el guàrdia de barri, que serà una persona que farà prevenció, arrelada al territori i que interactuarà amb veïns, comerciants i teixit associatiu. També exigirem la dotació de Mossos d’Esquadra que pertoca.

Què li falta i sobra a la ciutat?

Avui a Barcelona li falta un govern fort. Vull liderar un govern fort, que actuarà des de la lleialtat i que prendrà decisions col·legiades. El meu referent no serà mai un govern trencat i dividit com el que hem tingut aquests anys amb el PSC i Iniciativa. Ara bé, també expresso la meva disposició a col·laborar amb totes les forces polítiques. Vull deixar clar que em presento a les eleccions amb un compromís de canvi i això no passa per anar de bracet amb els que ens han manat durant tres llargues dècades. No m’agrada pensar en que sobra res o ningú. Estic a favor de transformar i arranjar el que no està bé.

Quina Barcelona proposa per al futur?

Barcelona necessita dotar-se d’una nova visió. Després de 32 anys de governs municipals del PSC, la capital catalana ha exhaurit el model sobre el qual va avançar durant els anys vuitanta i noranta. Des de l’entrada al segle XXI, Barcelona ha perdut oportunitats. L’Ajuntament va encunyar el lema “Barcelona, posa’t guapa!”, que era un bon resum d’una proposta, centrada en la reforma urbana i, sovint, massa centrada en l’estètica. Aquest model s’ha esgotat. Nosaltres proposem canviar el lema per “Barcelona, regenera’t”, en el que la dimensió humana i donar resposta a les necessitat dels veïns serà l’eix principal.

Per què l’hauria de votar?

Després de 32 anys de govern dels mateixos, ofereixo un canvi en positiu a Barcelona que tingui com a prioritat les persones i donar resposta a les necessitats de la gent per convertir la ciutat en una referència mundial en qualitat de vida. Tot plegat, oferint una nova manera de fer política i de governar la ciutat que té com a eixos principals escoltar la gent i col·laborar amb la societat civil sense fer-los la competència; i en el marc d’una administració que serà exemplar per la seva austeritat i per complir i fer complir les normes.