Benítez, amb la cara tapada, durant els dies del judici. Foto: Pol Solà / ACN

L’Institut Germans Maristes ha acceptat, just quan acaba de fer quatre anys de l’esclat del conegut com a ‘Cas Maristes’, indemnitzar les víctimes dels abusos sexuals que es van produir en diferents escoles d’aquesta institució religiosa, tal com va avançar El Periódico aquest dilluns. El cas va esclatar el febrer del 2016 a l’escola Maristes Sants-Les Corts quan cinc exalumnes van denunciar que el professor de gimnàstica Joaquín Benítez havia abusat d’ells.

Així doncs, els responsables de l’orde han signat un acord amb l’associació Mans Petites, creada per Manuel Barbero, pare d’una de les primeres víctimes que va denunciar els fets i l’encarregat d’exposar tots els abusos comesos. La comissió de reparació es va crear aquest dilluns davant de notari. L’escàndol destapat per El Periódico ha permès acumular durant aquests últims anys 51 denúncies policials contra 18 docents, dels quals 12 germans religiosos, cinc professors i un monitor de menjador de diferents col·legis de la ciutat i d’altres localitats catalanes. També es van trobar afectats que no van presentar denúncia.

ACORD ÚNIC
Aquest tipus d’acord és pioner, ja que és la primera vegada que un orde religiós accepta indemnitzar econòmicament les víctimes dels abusos sexuals patits en les seves escoles sense que hi hagi una ordre judicial que obligui a fer-ho.

La xifra econòmica es decidirà un cop una comissió de reparació hagi fet la seva feina

La comissió de reparació estarà integrada per professionals independents. N’hi haurà almenys un designat per la congregació i un altre que decidirà Mans Petites. Servirà per entrevistar les 31 presumptes víctimes que durant aquest temps han contactat amb Manuel Barbero per avaluar si els fets que denuncien i les seqüeles que presenten són plausibles.

Un cop superat aquest tràmit es decidirà la indemnització. Es prendrà com a barem les sentències per abusos sexuals dictades per la justícia espanyola en l’època recent. Precisament una d’aquestes sentències és la de l’Audiència de Barcelona contra Benítez, que va abusar del fill de Barbero, entre altres alumnes. L’Audiència el va condemnar a 21 anys de presó i va establir unes indemnitzacions de 60.000 euros per als abusos més greus i de 10.000 per als més lleus. La quantitat que determini la comissió no serà negociable, però també es podrà considerar que el relat de la víctima no és plausible i, en conseqüència, denegar la indemnització.

“NO CURA TOTA LA FERIDA”
Un cop anunciat l’acord, Barbero va afirmar que la comissió creada per valorar els casos i acordar indemnitzacions “no cura tota la ferida però sí una part”. “Que allò que va passar sigui reconegut per la institució, per a les víctimes és molt important”, va dir en declaracions a Ser Catalunya, on va assegurar que aquest és el millor dia dels quatre anys de lluita que porta pels abusos de Joaquim Benítez al seu fill. Barbero va afegir que cal deixar treballar la comissió amb tranquil·litat i que no s’han pactat quantitats perquè cada pas és diferent. “Cap quantitat paga el que han passat”, va concloure.