El Pride Barcelona 2016 ha tornat a reivindicar els drets del col·lectiu LGTBI. Foto: Pride Barcelona

“Denunciem l’exclusió, la violència i la representació que es fa socialment de nosaltres, oblidant que som molt més que la nostra identitat de gènere o la nostra orientació afectivo-sexual”. Aquest és un fragment del contundent manifest que van llegir dissabte passat, durant la celebració del Pride Barcelona, Marta Reina, la primera Mossa d’Esquadra transsexual, i l’activista transsexual Damián Díaz.

I és que, efectivament, enguany el dia de l’orgull LGTBI va estar dedicat al col·lectiu transsexual. Sota el lema ‘Persones trans, tan comuns, com diverses’, unes 25.000 persones van tornar a sortir al carrer en una marxa que va començar a la plaça Espanya i va acabar al Moll de la Fusta sota un sol de justícia. Al llarg del recorregut per l’avinguda del Paral·lel el protagonisme va tornar a ser, un any més, per a la música, els balls, el color, l’alegria i la festa. Les carrosses i els camions que van desfilar eren plens de gent jove, gent gran i famílies amb nens que, entre moltes reivindicacions, també van tenir temps d’homenatjar les víctimes de la terrible massacre homòfoba d’Orlando.

La marxa d’enguany, que tancava un mes d’activitats i reivindicacions, va tenir el conseller de Salut, Toni Comín, com un dels protagonistes. Comín, que va voler deixar clar que el Govern és al costat de les demandes del col·lectiu transsexual, va aprofitar la seva presència a la marxa per anunciar que el departament que lidera està preparant un nou model assistencial que fugirà de “la mirada patologitzada del col·lectiu” i que, en principi, estarà enllestit el pròxim mes de setembre.

A la marxa tampoc hi van faltar el conseller de Cultura, Sant Vila, l’alcaldessa Colau, el tinent d’alcalde Jaume Collboni i la síndica Maria Assumpció Vilà, que van estar acompanyats de la regidora de Barcelona d’ERC, Montse Benedí, i dels regidors de C’s Marilén Barceló, Francisco Sierra i Santiago Alonso. De fet, tots els partits, amb l’excepció del PP, van tenir representació en una diada on també es van poder veure integrants de l’ANC amb l’estelada amb els colors de l’arc de Sant Martí.

 

La lluita contra les infeccions
per VIH, també present

Durant el Pride Barcelona d’enguany també hi va haver temps per reivindicar la importància de la lluita contra les malalties de transmissió sexual.

El centre comunitari Checkpoint Barcelona, l’encarregat de detectar el 40% de les infeccions per VIH que es produeixen entre els homes gais de Catalunya, va tornar a repartir uns 15.000 preservatius entre els assistents a la marxa per tal de llençar un missatge de conscienciació. Aquest centre de detecció de VIH i altres infeccions de transmissió sexual adreçat a homes gais i dones transsexuals també va aprofitar el Pride per remarcar el seu paper com a promotor de la profilaxis preexposició (PrEP), una tècnica preventiva contra el VIH que consisteix a prendre medicaments antiretrovirals abans de tenir relacions sexuals de risc i que encara no s’ha implementat a l’estat. És per aquest motiu que des del Checkpoint Barcelona van voler aprofitar la visualització del Pride per donar a conèixer aquest mètode i per demanar a la classe política que n’aprovi el seu ús.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram