Gairebé 50.000 catalans es van aixecar ben d’hora el passat dilluns 6 de febrer per ser a trenc d’alba davant de les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El motiu, expressar el seu suport a l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, i a les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, jutjats per desobediència i prevaricació com a responsables polítics del procés participatiu del 9-N.

“Les urnes no es jutgen”, van clamar els concentrats des d’un passeig Lluís Companys que es va omplir d’estelades i pancartes reivindicatives, algunes d’elles en anglès, amb diferents missatges. Abans d’arribar al passeig Lluís Companys, la llarga comitiva encapçalada per Mas, Ortega i Rigau havia sortit des del Palau de la Generalitat. Al seu costat hi va ser, durant tot el recorregut, l’actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que una estona abans havia dit durant la seva declaració institucional que “molts ens sentim jutjats”. També hi eren, entre molts altres, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, i el portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, que també serà jutjat per la mateixa qüestió. La comitiva es va aturar al Fossar de les Moreres per cantar l’Estaca de Lluís Llach.

“ESTAT DEMOFÒBIC”
Al final del recorregut, un cop arribats al passeig Lluís Companys, la comitiva va ser rebuda pels líders de les entitats sobiranistes: el president de l’ANC, Jordi Sánchez; el president d’Òmnium, Jordi Cuixart; i la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras. En declaracions als mitjans, Cuixart va acusar Espanya de ser “un Estat demofòbic”, mentre Sànchez, en un parlament davant dels manifestants, va assegurar que “mai més no permetrem que la justícia espanyola jutgi un president de la Generalitat”. Per la seva banda, Lloveras va qualificar la mobilització de “festa de la democràcia”.

Des del món no independentista, la principal expressió de suport va ser la de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. “Posar urnes no pot ser delicte”, va dir Colau en un tuit. L’alcaldessa, però, no va fer acte de presència a la concentració.

MAS: “SÓC RESPONSABLE DE TOT”
40 minuts de declaració. Aquest és el temps que l’expresident de la Generalitat Artur Mas va estar davant del micròfon en l’inici del judici al 9-N celebrat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La declaració de Mas es va basar a defensar el que ja havia dit en anteriors ocasions: “Sóc responsable de tot”. 

L’expresident va explicar que ell va ser el màxim impulsor “de la idea del procés participatiu, de com havíem de substituir o fer evolucionar la consulta perquè es complís l’objectiu de preguntar al poble de Catalunya”. “Sempre m’he declarat responsable d’això, d’haver tingut la idea i de tirar-la endavant”, va afirmar. Al mateix temps, Mas va voler deixar clar que en cap moment hi va haver desobediència al Tribunal Constitucional (TC) i va diferenciar el procés participatiu de la consulta pensada inicialment. Un procés participatiu que es va fer, com també es va encarregar de recordar Mas, gràcies als voluntaris: “No s’hauria pogut dur a terme el 9-N sense la participació generosa de 42.000 persones. Van ser element imprescindible i peça clau del 9-N”.

Per la seva banda, l’exvicepresidenta del Govern Joana Ortega es va moure en la mateixa línia argumental de Mas i va parlar dels voluntaris com “l’ànima” del 9-N. Ortega va afirmar que “no hi va haver cap funcionari implicat” en l’organització de la jornada. Per últim, l’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau va negar haver pressionat els directors d’institut perquè obrissin els centres educatius.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram