Imatge que presenta actualment la denominada ‘Placeta de la vergonya’. C. Gómez

A la cruïlla que formen el carrer Martí i Franquès amb l’avinguda Diagonal, just davant del Palau de Pedralbes, s’hi torba la popularment coneguda pels veïns del districte de les Corts com a ‘Placeta de la vergonya’, un espai que fins l’any 2005 va allotjar un monument franquista en record dels soldats caiguts durant la gue­rra civil espanyola, realitzat per Josep Clarà i Adolf Florensa.

Des del moment en què es va retirar l’escultura la plaça va quedar pendent de reurbanitzar-se, i d’uns mesos ençà, la zona s’ha convertit en una gran esplanada de sorra on ja no s’observa cap vestigi del seu passat. Aquesta situació, però, té les hores comptades ja que en la dar­rera comissió d’Urbanisme de les Corts, els responsables municipals van informar que aquesta plaça es transformaria en una zona enjardinada de prop de 2.000 metres quadrats que vindria a sumar una nova zona verda al Campus Sud de la Diagonal. A més a més, aquesta enllaçarà per mitjà d’un passeig pavimentat amb el carrer de Martí i Franquès. Les previsions municipals apunten que les obres d’urbanització arrencaran abans que finalitzi l’any, però no s’han donat els terminis de la seva finalització.