Parcel·la on hi queden restes de l’antiga pedrera. Foto: Google Maps

“SOS per la Pedrera del Monestir de Pedralbes”. És el missatge d’alerta que ha llançat Josep Lluís Bronchal, un veí del districte amb una llarga trajectòria en el món de les reivindicacions ambientalistes, que denuncia que “durant un incomprensible i desafortunat procés de parcel·lació que l’Ajuntament va dur a terme a finals del 2012 es va soterrar gran part de la Pedrera de Pedralbes, a tocar del mateix Monestir”.

Bronchal, en un article d’opinió publicat a Línia Les Corts fa cosa d’un mes, explicava que es va posar en contacte l’any passat amb l’alcalde Trias i el passat mes de juliol va rebre la seva resposta, on el batlle li deia que “a l’Ajuntament som molt conscients de la importància d’un espai tan singular”, al mateix temps que es comprometia “a deixar visible una part important d’aquest punt d’extracció històric”.

Ara, però, Bronchal denuncia que, des de ja fa més d’un mes, “al solar que hi ha davant la pedrera, tancat en el seu perímetre amb una filferrera, s’anuncia amb cartells ostentosos per part de la Fundació Privada Betània-Patmos la pròxima construcció d’un edifici singular de diverses plantes, que representaria la destrucció irreversible de la pedrera i la seva futura impossibilitat de recuperació”.

Bronchal explica a Línia Les Corts que el dia 22 d’octubre va rebre una segona carta de l’alcalde, però que tampoc li va “aclarir res”. “Després vaig poder parlar amb el director de projectes urbans, que com a enginyer va fer la seva feina ben feta, però no va poder respondre les meves preguntes”, afegeix Bronchal. Les preguntes a les quals es refereix són el motiu pel qual es va desviar el carrer Mare de Déu de Lorda per fer-lo travessar pel mig de la pedrera i la història real del terreny on la fundació construïrà l’edifici.

Ara la qüestió ha arribat al govern del Districte, al qual el conseller d’ICV-EUiA, Albert Pérez, ha plantejat una bateria de preguntes per saber “quina és la situació real a hores d’ara de l’espai de l’antiga Pedrera de Pedralbes”, si s’ha “elaborat alguna mena d’informe tècnic sobre la protecció, conservació i difusió d’aquest espai” i “quines actuacions preventives i/o definitives s’han pres per a la protecció i conservació d’aquest espai històric”.

Des de l’Ajuntament s’assegura que “les obres fetes fins ara han respectat la pedrera”, al mateix temps que afirmen que “hi ha un estudi que demostra que no hi ha prou evidències que permetin dir que el punt d’extracció de Petra Alba fos només aquest”. “Ben al contrari, explicita que els punts d’extracció eren molt diversos”, diuen. Finalment, recorden que es posarà “una placa informativa per donar més visibilitat al lloc”.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram