Autor: Mario Campelo

Barcelona són els seus barris, i els barris són les persones que donen vida i generen espais de cohesió, de veïnatge i de convivència. Perquè això pugui ser d’aquesta manera, hi ha una condició necessària que és una de les bases sobre les quals s’assenta el nostre model de ciutat: la mixtura d’usos que permeten combinar habitatge, comerç i altres activitats cíviques, socials i econòmiques arreu de la ciutat. Perquè aquest model segueixi vigent, és necessari abordar constantment els reptes que plantegen nous models d’activitat, prioritzant els criteris públics per sobre de criteris privats. Un dels perills que poden posar en risc aquest model de ciutat mixta i cohesionada són algunes activitats vinculades a un cert tipus concret d’economia digital, que es basa en un ús molt intensiu de l’espai públic i que genera altres externalitats negatives per als veïns i veïnes de la ciutat.

En aquest sentit, ja fa unes quantes setmanes que entitats veïnals de la Maternitat van denunciar unes obres en funcionament a l’edifici ubicat al carrer Felipe de Paz, 10, que tenien com a finalitat la instal·lació de quaranta cuines amb el model anomenat dark kitchen. Aquest model està estretament vinculat a les empreses de repartiment de menjar a domicili que, a través de les seves aplicacions mòbil o web, ofereixen menjar cuinat a domicili. Molts cops ho fan respecte a restaurants que també serveixen àpats in situ, essent un bon complement a la seva activitat i que, en les situacions de restriccions a causa de la pandèmia que hem patit el darrer any, ha permès seguir operant a part de la restauració de la nostra ciutat. Ara bé, el que es planteja a Felipe de Paz no és un complement a restaurants que donen vida als nostres carrers i places, sinó que pretén instal·lar quaranta cuines en un sol espai destinades, exclusivament, al servei de menjar a domicili.

Aquestes macrocuines precisament poden suposar un risc contra aquest model, concentrant una activitat que, repartida per la ciutat, dona vida i que així genera conflicte amb la qualitat de l’espai urbà i, en conseqüència, amb la qualitat de vida dels veïns i veïnes de l’entorn. En el cas de la Maternitat, la instal·lació de quaranta cuines en un sol espai genera una mobilitat, un soroll i uns fums que no són conciliables amb la vida diària dels veïns i veïnes més propers, i és totalment contradictori amb un model de ciutat que ha d’avançar cap a la reducció de la contaminació, tant de l’aire com acústica, per convertir la ciutat en un espai cada cop més humà i amable.

Des del primer moment que vam tenir coneixement d’aquest fet, Esquerra Republicana ens vam mobilitzar amb dos objectius principals: en primer lloc, ser el màxim de transparents amb els veïns i veïnes i el màxim d’exigents amb el govern municipal i, en segon lloc, analitzar les possibilitats jurídiques i urbanístiques d’actuació al respecte.

És necessari agrair i posar en valor la mobilització veïnal que segueix setmana rere setmana al barri de la Maternitat. La mobilització és una condició necessària per fer aflorar el conflicte i donar-lo a conèixer. Des d’aquesta perspectiva, Esquerra Republicana hem actuat tant des del Districte com des del mateix Ajuntament de Barcelona per garantir el que és essencial: la qualitat de vida als nostres barris i, per tant, treballar perquè aquesta mobilització veïnal es converteixi en propostes de regulació que permetin donar resposta a les queixes legítimes dels veïns i veïnes.

En aquest sentit, Esquerra Republicana defensem el mateix que hem defensat des del primer dia. Segons la normativa urbanística actual, estem convençuts que aquesta activitat no es pot dur a terme en sòl urbà envoltat d’edificis residencials. El Pla General Metropolità vigent determina que les activitats que generin molèsties en forma de fums, olors o sorolls incompatibles amb l’ús residencial s’han d’ubicar en terrenys destinats a activitat industrial i, per tant, apartades de les zones residencials.

Tot i això, cal també garantir una acció política que ens eviti possibles situacions similars en un futur. És per això que des d’Esquerra Republicana vam impulsar la regulació d’aquest fenomen a la ciutat mitjançant les competències que té l’Ajuntament i que ha d’exercir amb tota la seva potència. Aquesta regulació ha de servir per evitar aquesta activitat en terreny urbà. Ara toca treballar a fons aquesta nova normativa i des d’Esquerra Republicana vetllarem perquè respongui a les necessitats que tenim com a veïns i veïnes.

per Jordi Castellana, regidor d’ERC adscrit a les Corts

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram