Reduir el malbaratament alimentari mitjançant la sensibilització social. Aquest és l’objectiu de la iniciativa A Les Corts, el menjar no es llença, una acció impulsada pel Districte emmarcada dins de la campanya Pensa, compra, cuina, menja que l’Ajuntament porta a terme a nivell de tota la ciutat.

Es calcula que actualment un 20% dels residus que generen els barcelonins són menjar que es compra i que s’acaba malbaratant. És per això que és molt important adoptar bones pràctiques en l’adquisició, la conservació i la preparació dels diversos aliments.

En aquest sentit, Les Corts i el seu Mercat fa setmanes que treballen per conscienciar els veïns de la necessitat de no malbaratar aliments. Diversos tallers gratuïts de cuina i accions teatralitzades han permès als participants aprendre a elaborar receptes a partir d’aliments que sobren d’altres àpats i conèixer trucs i consells per reduir la quantitat de menjar que es llença a les llars.

A LES ESCOLES

La campanya del districte de Les Corts, però, no s’ha limitat només al Mercat, sinó que ha arribat fins a les escoles. I és que conscienciar els nens i nenes que no es pot llençar el menjar és primordial.

El Districte ha organitzat, a través del Centre de Recursos Pedagògics (CRP) i del professorat de les escoles, diverses xerrades als alumnes sobre aquesta temàtica. A més, les conferències han anat acompanyades de cartells que s’han penjat als centres educatius per cridar l’atenció dels nens i nenes i convèncer-los que no llencin l’entrepà que cada dia porten per esmorzar.

Per altra banda, el Districte convida tots els veïns que tinguin aliments que no consumeixin a portar-los a les parròquies de Santa Maria Reina, Sant Ramon Nonat i Santa Tecla perquè puguin ser aprofitats per aquells que més ho necessiten.

Tres consells, un bon consum

PLANIFICA LA COMPRA Fer la llista de la compra i pensar el menú setmanal pot ajudar a comprar les quantitats adequades a les racions que es necessiten. Això permet estalviar diners i evitar el malbaratament. La planificació del menú setmanal també té l’avantatge de crear uns hàbits en la dieta dels més petits i evitar així els desequilibris alimentaris.

CONSERVA BÉ La forma de guardar els aliments pot ajudar a evitar que es facin malbé. Congelar per racions, utilitzar recipients hermètics o fer conserves casolanes són tres bones opcions.

APROFITA LES RESTES
Fes cuina d’aprofitament, com ara cremes o acompanyaments de plats per no llençar el menjar.