L’ANC i Òmnium volen convertir la manifestació de l’11S a la Meridiana en el primer pas cap a la República Catalana. Foto: ANC

Falten només dos dies perquè la Meridiana es converteixi en l’epicentre de l’independentisme. L’ANC i Òmnium Cultural han demostrat, sobretot els dos últims anys (Via Catalana i la V entre la Diagonal i la Gran Via) la seva originalitat i capacitat d’organització. Enguany el repte torna a ser majúscul: una Via Lliure a la Meridiana que vol reivindicar fins a deu causes que, segons aquestes entitats, s’han de convertir en els fonaments d’un futur Estat català.

Així doncs, la Via Lliure a la República Catalana –aquest és el nom oficial de la manifestació d’enguany– tindrà 135 trams (la xifra d’escons al Parlament) i farà cinc quilòmetres de llarg. Les 10 causes estaran representades amb 10 colors diferents que la gent formarà aguantant uns punters: rosa (innovació), taronja (cultura i educació), marró (justícia social), blau cel (món), morat (igualtat), verd (diversitat), vermell (solidaritat), blau (equilibri territorial), verd fosc (sostenibilitat) i groc (democràcia).

Com ja és tradició, el moment àlgid de la manifestació serà a les 17:14h, quan començarà a circular per un passadís central un vehicle amb un punter gegant que presidirà l’acte. En el moment del seu pas per a cada tram la gent aixecarà els punters de colors, al mateix temps que ocuparan l’espai del passadís pel qual haurà passat el vehicle.

De moment, la Via Lliure supera els 360.000 inscrits i un 87% dels trams tenen una ocupació alta, segons l’última xifra oficial. L’organització continua reclamant que cal un impuls per garantir l’èxit d’una manifestació que l’any passat va reunir 1.800.000 persones i que dos dies abans tenia mig milió d’inscrits.

“NEUTRALITAT ELECTORAL”
La Via Lliure coincideix amb el primer dia de campanya electoral. Tot i això, el president de l’ANC, Jordi Sánchez, ha reclamat que la Meridiana sigui un espai de “neutralitat electoral”. Sigui com sigui, a ningú se li escapa que la diada d’enguany té una dimensió especial: pot convertir-se en l’empenta que acabi de reforçar el sobiranisme de cara a la cita del 27S.

BComú s’absté i Barcelona no formarà part de l’AMI

Barcelona no formarà part de l’AMI. Així ho va decidir abans-d’ahir un Ple extraordinari de l’Ajuntament que va servir per votar si la capital catalana s’afegia o no a la xarxa de municipis independentistes.

Dels 41 regidors del consistori, 17 hi van votar a favor (9 de Convergència, 5 d’ERC i 3 de la CUP); 12 en contra (5 de C’s, 4 del PSC i 3 del PP) i 12 més es van abstenir (11 de Barcelona en Comú i la regidora d’Unió Democràtica, del grup de Convergència, Sònia Recasens). La clau de l’ingrés de Barcelona a l’AMI estava en mans del grup municipal que lidera l’alcaldessa Ada Colau. Des de feia dies ja s’havia anunciat la seva aposta per l’abstenció, cosa que ahir es va confirmar. El govern, en paraules del tinent d’alcalde Jaume Asens, va justificar la seva posició pel “pluralisme” de la coalició.

RETIRADA DE CONFIANÇA
La decisió del govern va suposar que Alfred Bosch (ERC) anunciés que el seu grup municipal podria deixar de donar suport a BComú d’ara endavant. “Li retiro la confiança”, va etzibar Bosch a Colau.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram