exposició

Foto: cymbionte colectiv_ / Centre LGTBI

El Centre LGTBI de Barcelona presenta fins al 31 de maig dues exposicions fotogràfiques que posen el focus tant en la realitat com en la ficció de la intimitat de les persones LGTBI+. Les mostres es titulen Encarnar la ferida i Un archivo inexistente.

Pel que fa a Encarnar la ferida, la premissa de l’exposició és “com es transformen els afectes d’un vincle arran d’una mastectomia en una persona de gènere dissident? I quines complexitats impliquen aquestes experiències en persones neurodivergents?”.

Mitjançant càmeres analògiques d’un sol ús, la mostra fuig de la romantització de les cures i, des de la tendresa, estableix un diàleg complex amb l’humor, la despersonalització, el dolor i la disfuncionalitat.

Al cap i a la fi, Encarnar la ferida és un projecte fotogràfic que centra la mirada en l’afectivitat d’un vincle format per persones no-binàries neurodivergents.

Un dels propòsits de l’exposició és allunyar-se de la voluntat d’explicar les vivències com si fossin universals. En comptes d’això, fa públic allò que es concep com a domèstic o privat, polititza la intimitat i gesta un relat quotidià com a memòria pròpia.

Les mostres posen el focus tant en la realitat com en la ficció de la intimitat de les persones LGTBI+

Encarnar la ferida és un projecte a càrrec de cymbionte colectiv_, un col·lectiu artístic i curatorial que treballa des de l’experiència situada i l’activació de metodologies queer.

Pel que fa a Un archivo inexistente, és un projecte que conté imatges fictícies. Parelles homosexuals i persones queers o no-binàries de classe treballadora, situades a principis del segle XX a Amèrica Llatina, posen davant la càmera. Les fotografies han estat creades amb intel·ligència artificial.

Felipe Rivas San Martín, responsable de la mostra, fa un exercici “retrofuturista” i a través d’algoritmes reimagina i crea un passat queer i local.

Tal com explica el crític queer cubà-estatunidenc José Esteban Muñoz, una de les conseqüències de la cultura heteronormativa és que l’experiència queer del passat no va poder deixar registre. Encara menys per a les persones del sud global i de classe treballadora.

L’exposició de Felipe Rivas San Martín, artista visual xilè, assagista i activista sexe-gènere dissident, compila un conjunt d’imatges estranyament commovedores i afectives. Són versemblants a simple vista, però amb una mirada més atenta desvelen les imperfeccions, profundament queers, d’una tecnologia en procés de desenvolupament.

Les dues exposicions fotogràfiques es poden visitar de manera gratuïta al Centre LGTBI de Barcelona, situat al carrer Comte Borrell, número 22, en el seu horari habitual d’obertura. Les mostres formen part del cicle d’activitats Interferències. Memòries col·lectives que porta a terme el Centre LGTBI.

Contingut elaborat amb la col·laboració de:

Logo Ajuntament Barcelona

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram