Les persianes abaixades són la imatge habitual d’aquests dies. Foto: Línia Les Corts

La preocupació entre el petit comerç provocada per la crisi del coronavirus és molt gran. Ja fa molts dies que la gran majoria de negocis dels barris tenen la persiana abaixada, amb tot el que això comporta.

El president de l’Eix Comercial Sants-Les Corts, Josep Escofet, explica a Línia Les Corts que el comerç local està vivint uns dies molt durs. “Estem patint i patirem molt”, afirma Escofet. El president de Sants-Les Corts creu que ara mateix la prioritat és la salut de la gent però alerta que, més enllà de “suportar dos mesos” amb la situació actual, “després tocarà començar de zero”. Escofet considera que “estem al començament del problema” i té clar que la situació actual suposarà “un abans i un després” per al petit comerç. Pel que fa a les mesures d’ajuda anunciades, Escofet es mostra força escèptic. ”Si arriben, ja veurem com es traduiran”, afirma.

TREVA FISCAL
Seguint amb les mesures d’ajuda, diumenge els sectors del comerç, el turisme i la restauració van tornar a reclamar la suspensió del pagament d’impostos de forma urgent i durant, com a mínim, tres mesos per minimitzar l’impacte econòmic de tot el que s’està vivint. El càlcul que fan les entitats de tots aquests sectors és que es permetria generar al conjunt de Catalunya més de 700 milions d’euros mensuals de liquiditat immediata només a aquests tres sectors. Concretament, s’exigeix la suspensió del pagament de l’IVA, de l’IRPF i de les quotes de la Seguretat Social per a tots aquells negocis que han hagut de tancar o que han patit una reducció dràstica de la seva activitat.

Cal recordar que la setmana passada el petit comerç es va mostrar molt decebut amb les primeres mesures que les administracions van anunciar, especialment amb les de l’Ajuntament. En un comunicat, la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, el Gremi de Restauració, PIMEComerç i el Consell de Gremis van acusar el govern municipal de “manca d’ambició davant d’una crisi sense precedents”.

Unes hores abans del comunicat de totes aquestes entitats, l’Ajuntament havia anunciat l’obertura d’una oficina tributària per fer un seguiment individual de la situació de tots els comerços afectats. També va anunciar que no es cobrarà la recollida de residus, el retorn de les taxes de les terrasses per cada dia que bars i restaurants estiguin tancats i un decret municipal per garantir la liquiditat de les empreses proveïdores del consistori.