Premis Comerç

Foto de família dels millors comerços de Barcelona del 2023. Foto: Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha distingit els millors comerços de la ciutat del 2023. Jaume Collboni va presidir dijous al vespre la 24a edició dels Premis Comerç de Barcelona. L’alcalde, aprofitant l’acte, va posar en valor el comerç de proximitat i el repte que suposa competir amb els gegants de la venda online: “Cap plataforma pot oferir el que vosaltres oferiu: qualitat, proximitat, tracte humà, complicitat, honestedat, confiança”.

Durant la gala, celebrada a les Drassanes Reials, es van lliurar també els guardons de la 12a edició dels Premis Mercats de Barcelona.

L’acte va comptar també amb la presència del quart tinent d’alcaldia, Jordi Valls, la regidora de Promoció Econòmica, Raquel Gil, i els de comerciants i de representants de les associacions, dels eixos comercials, i dels mercats municipals.

Els Premis Comerç van néixer el 1997 sota el nom de Barcelona, la millor botiga del món per premiar “l’esforç de les persones que treballen darrere el taulell”. Actualment, els organitza la Direcció de Comerç, Restauració i Consum del consistori.

Premi al comerç innovador

Mariposa Negra Cocktail Bar va ser l’escollit en aquesta categoria. Es tracta d’un comerç que va néixer el juny del 2021 a la plaça de les Olles, al districte de Ciutat Vella. Després de dos anys de restriccions per la pandèmia, va obrir persianes per convertir-se en la primera cocteleria del món a utilitzar la impressió 3D i tècniques d’emmotllament i de ceramista dins de la mateixa cocteleria per crear còctels d’autor. El concepte es basa en la filosofia Mind to Reality, que consisteix a canalitzar la imaginació a través de les eines i tecnologies.

Primer, Mariposa Negra elabora el còctel amb ingredients artesanals equilibrats. Segons el tipus de beguda o el color, l’aroma i el sabor que tingui, requerirà un determinat tipus de got. Quan se sap el tipus de got que es necessita, es dibuixa digitalment, s’imprimeix un prototip 3D, se’n fa un motlle, se’n deforma el resultat perquè sigui únic i es cou en un forn. Després es pinta a mà amb els colors dels ingredients i de les decoracions. Els clients poden comprar el got.

Premi al comerç de proximitat

L’establiment guanyador en aquesta categoria, la gelateria Mamá Heladera, va néixer el maig de 2021 de la mà d’Irene Iborra. Aquest negoci és únic perquè és la primera gelateria de records de Barcelona. Ubicada al cor de la Rambla del Poblenou, crea gelats amb gustos que evoquen records.

Iborra, que des del 2013 està especialitzada en neurogastronomia aplicada, va preguntar a la ciutadania que passava per davant la botiga, quins eren els seus records culinaris. Així han nascut propostes com gelat del record d’escurar l’olla de beixamel o de berenar xocolata sota el cirerer de l’àvia. Des d’aleshores, n’han fet desenes de diferents i cada setmana incorporen gelats amb nous records sorgits del barri.

Premi Albert González a promoció, innovació i coneixement del comerç de la ciutat

Remei Márquez López de l’Associació de Comerciants La Mari ha estat la guanyadora d’aquest premi. Comerciant, presidenta de l’Eix Comercial de La Marina i vicepresidenta de Barcelona Comerç, destaca per la seva voluntat, fermesa i convicció en la defensa dels valors del comerç de barri des de fa més de vint anys, quan el seu comerç es va associar a l’Eix Comercial de La Marina.

Pel jurat, Remei Márquez “destaca per la seva trajectòria de cooperació i diàleg amb administració, empreses i entitats per tal de millorar la vida del territori que l’ha vist créixer personalment i professional”.

Premi Albert González

Remei Márquez López, de l’Associació de Comerciants La Mari, guanyadora del premi. Foto: Barcelona Comerç

Premi al comerç emblemàtic

Qui no coneix el restaurant 7 Portes? Fundat fa més de 180 anys, és un dels establiments de restauració més mítics de la ciutat de Barcelona i el guanyador d’aquesta categoria. En aquest sentit, el jurat va valorar el fet que “la seva cuina i llarga tradició” siguin “un emblema de la ciutat”. També n’ha destacat “la capacitat d’adaptació als canvis del mercat sense perdre l’autenticitat i la combinació de tradició i innovació, que el converteix en una iniciativa emblemàtica sòlida i exitosa”.

Premi comerç sostenible

Toni Pons va ser l’encarregat de rebre aquest guardó. Tot i que les espardenyes tenen el seu origen en la sandàlia egípcia, els primers registres que en tenim a Europa són del 1322. No obstant això, des de fa unes dècades, Toni Pons les ha convertit en tendència global. Així, el 1946 va fundar al municipi d’Osor, un negoci especialitzat a fer calçat a mà, i actualment, més d’1 milió de persones l’any compren les seves espardenyes.

El maig 2023, la marca va obrir una botiga al passeig del Born. “L’empresa està compromesa amb una producció artesanal a Espanya que afavoreix l’economia local i garanteix la qualitat i durabilitat del producte”, afirmen des del consistori.

Premi especial per a Panes Creativos

El darrer guardó va ser per a Panes Creativos. Després de molts anys dedicat al món de l’art i compaginant-ho amb tasques a l’obrador familiar, Daniel Jordà va decidir fer de la fleca el banc de proves on abocar la seva creativitat. El resultat va ser Panes Creativos, un laboratori d’idees on elabora tota mena de pans que han despertat l’interès de diversos restaurants amb Estrella Michelin.

Pel jurat, la trajectòria professional de Daniel Jordà ha acabat convertint Panes Creativos en “referència al sector del forn a escala nacional i internacional, a més de ser un establiment que fa bandera i practica la sostenibilitat i que està arrelat al barri col·laborant en diversos projectes”.

Premi Mercats Jordi Maymó

Millor iniciativa individual: Carns Cinta

Aquest guardó va distingir la feina de Carns Cinta. Es tracta de la parada 51 i 55 del Mercat de la Concepció, al districte de l’Eixample. “Des de fa més de 50 anys, el seu esperit innovador i creatiu els ha convertit en una carnisseria de referència al barri”, expliquen des del consistori.

L’encarregada d’engegar el negoci va ser Cinta Boada, que va treballar-hi durant dècades. Avui, la parada ha passat a mans de les seves dues filles: la Cinta i la Yolanda. Amb elles al capdavant, la carnisseria ha fet un pas més cap a la modernitat estrenant aquest 2023 la seva pròpia pàgina web. “D’aquesta manera, busquen facilitar l’accés dels seus productes al veïnat”, diuen des del consistori.

Millor iniciativa col·lectiva: Mercat del Carmel

El Mercat del Carmel i la seva associació de concessionaris, que van néixer l’any 1969, van rebre aquest segon guardó del Premi Mercats.

El mercat, des dels seus inicis es van convertir en un centre de referència, no només d’alimentació saludable, sinó de la vida associativa. 54 anys després, encapçala iniciatives ambientals, de cura emocional i de construcció de comunitat. Un exemple és la iniciativa del servei de reutilització PAKA. El client disposa d’un període de temps per mantenir a casa uns envasos reutilitzables que pot retornar després de consumir el producte. Els envasos usats són bescanviats per envasos nous, i quan es retornen són perfectament higienitzats per iniciar un nou cicle d’ús.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram