Rec Comtal

Foto: Ajuntament

Pocs records en queden de la Barcelona de fa mil anys, sobretot fora del nucli antic. Un d’ells el trobem al nord de la ciutat, al barri de Vallbona. És el Rec Comtal, un canal que fa mil anys ja proveïa d’aigua els camps de les viles properes. Va estar actiu com a mínim fins al segle XIX i durant bona part de la seva història va ser el principal subministrador d’aigua a Barcelona. Avui, alguns agricultors postmoderns encara el fan servir.

El Rec Comtal prenia l’aigua de Montcada i Reixac, travessava tot Ciutat Vella i desembocava al mar. Se sap que es netejava amb regularitat i que, al llarg dels seus gairebé 12 quilòmetres de longitud, el creuaven nombrosos ponts. Els murs eren de pedra procedent de Montjuïc i el fons, de terra natural. A banda dels usos agrícoles, l’aigua del Rec Comtal va servir durant molts anys per fer funcionar els molins, i durant l’època daurada del tèxtil a Sant Andreu abastia totes les fàbriques.

Avui, el tram descobert transcorre en un entorn verd i tranquil, allunyat del bullici. L’aigua és transparent i hi viuen peixos, granotes i ànecs.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram