Casa Marsans

Foto: Ajuntament

Tot passejant pel barri de Vallcarca, si arribeu al passeig de la Mare de Déu del Coll, 41, hi trobareu un edifici singular que no passa desapercebut. Hi veureu entrar i sortir molt de jovent, perquè és l’alberg que la Xarxa Nacional d’Albergs de Catalunya té a Barcelona, però és molt més que un allotjament. La Casa Marsans és una petita joia del modernisme que ha resistit el pas del temps tot i haver viscut una història dura i tèrbola. I ara té una de les funcions més nobles per a un edifici: la d’acollir joves d’arreu del món que volen descobrir Barcelona i Catalunya.

L’edifici alberga al seu interior una fantasia modernista i aràbiga de l’arquitecte Juli Marial

La història de la Casa Marsans es remunta a principis del segle XX, concretament a l’any 1907, quan l’arquitecte Juli Marial i Tey va fer realitat el somni de Josepa Marsans i Peix, filla de banquers i propietària de la primera agència de viatges de tota Espanya, Viatges Marsans. La Josepa havia viatjat arreu del món i va voler construir un palauet que evoqués totes aquelles aventures, i Marial va construir un palau amb sorpresa. Per fora, una façana classicista, fidel al gust burgès de principis del segle XX. I per dins, una barreja modernista i neoàrab que és una autèntica fantasia i que avui dia és Patrimoni Cultural Europeu. Aquest habitatge unifamiliar de planta quadrada s’organitza al voltant d’un pati centralitzat, com un claustre, adornat amb arcades de disseny neoàrab. La decoració interior modernista atorga a l’espai un joc de llum i color espectacular. Malgrat la rehabilitació necessària per convertir l’edifici en un alberg, el palauet manté l’encant primigeni que tenia per als Marsans.

Una història agitada

L’edifici original ha sobreviscut, però ha sigut gairebé un miracle. Durant la Guerra Civil es va reconvertir en un hospital republicà i, pocs anys després, va ser primer una caserna de les tropes franquistes provinents del Marroc i, després, un edifici d’auxili social de la Falange. En arribar la Segona Guerra Mundial, es va transformar en internat per a orfes de la guerra.

Després de tantes vicissituds, una mica de pau. L’any 1983 la Casa Marsans va allotjar el primer Alberg de Joventut de la Generalitat. Hi va tenir molt a veure l’encant de l’edifici, però també la ubicació, en una de les zones més tranquil·les de Barcelona, entre els barris de Gràcia i Horta, en un entorn privilegiat per la riquesa de naturalesa i d’espais verds i molt ben comunicat amb el centre de la ciutat.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram