Festival Jazz Sant Andreu

Festival de Jazz de Sant Andreu. Foto: Lili Bonmatí / Jazzing

Arriba una nova edició del Jazzing – Festival de Jazz de Sant Andreu, del 28 d’agost a l’1 de setembre a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, que connectarà tres capitals mundials del swing: Nova York, Berlín i Barcelona. Swing connexions reunirà a Sant Andreu músics d’arreu que reivindiquen l’essència del jazz, com Jon-Erik Kellso and the EarRegulars, que arriben directament de Nova York, o The Jungle Jazz Band, grup de referència a Berlín.

Quant als músics de casa, a banda de les amfitriones, la Sant Andreu Jazz Band i la Sant Andreu Dixie Band, hi actuaran bandes ben conegudes als escenaris com Joan Monné quartet i Campisi/Perramon/Arcarazo quintet, i Ricard Gili and Friends. Un programa digne d’un “festival de jazz internacional, encara que sigui molt humil”, com reivindica el director, Joan Chamorro.

“Hi ha moltíssima gent d’arreu del món que segueix la Sant Andreu Jazz Band”

El leitmotiv de l’edició d’enguany és la recuperació de l’estil més tradicional, el so de Nova Orleans, el jazz dels anys trenta i el ball dels Lindy Hopers. La raó d’aquesta tria és evident per al director del festival: “Avui dia, la tendència és innovar i que tot sigui modern i nou, però en el món del jazz hi ha uns anys i una manera de tocar que són a l’origen de tot i encara hi ha gent molt bona que continua tocant així”. La història, l’essència d’aquest jazz històric, “continuarà ben present mentre hi hagi músics que ho interpretin des de l’amor i la passió, reinventant-lo i fent que soni actual”, explica Chamorro.

Els convidats internacionals del Jazzing són una bona mostra d’aquesta aposta. “M’agrada anar als clubs de Jazz de Nova York”, diu Chamorro, “especialment a l’Ear Inn, al Village, on cada diumenge pots escoltar el trompetista Jon-Erik Kellso, acompanyat de meravellosos músics que estimen el jazz més tradicional”. “Fa poc van gravar un disc en directe. I el meu somni era portar-los tots i fer un Ear Inn a Barcelona, encara que fos per uns dies”, relata. I pel que fa a The Jungle Jazz Band, també hi va haver amor a primera vista. Durant una gira de la Sant Andreu Jazz Band per Àustria i Hongria, Chamorro es va “enamorar de la frescor, la passió i la precisió amb la qual interpreten música dels anys 20 i 30”.

Clàssics i moderns

Tot i l’èmfasi en la tradició, el Jazzing oferirà un repertori molt variat. “Aquest any fem aquests concerts connectats pel swing, però els assistents també hi trobaran pinzellades de música moderna i contemporània com la que aportaran Joan Monné Quartet o Marçal Perramon”, explica el director. “Jo crec que està molt bé que hi hagi aquest contrast de músiques, perquè la gent pugui escollir. I si ve a tot, que pugui escoltar diferents tipus de jazz”, afegeix. A més, el festival també acollirà el Jazz Education Stage, una trobada internacional de músics, big bands, professors i directors que treballen amb la metodologia de Chamorro i que oferiran un concert especial.

Quant al públic, com ja és tradició, n’hi haurà de nombrós i ben variat. A banda dels aficionats locals, el festival també atrau l’atenció de públic internacional, disposat a viatjar fins a Sant Andreu per una bona causa. “Hi ha moltíssima gent d’arreu del món que segueix el projecte de la Sant Andreu Jazz Band”, confessa Chamorro. “Quan veuen que hi haurà una concentració de concerts on participarà la banda, o fins i tot la Sant Andreu Dixie Band, els agrada venir i estar-se aquí quatre o cinc dies sabent que trobaran propostes molt atractives”, assegura. Entre els sospitosos habituals, ja han confirmat la seva assistència aficionats que arribaran des de França, Alemanya, Itàlia o fins i tot dels Estats Units.

Trobareu més informació a la pàgina web visitbarcelona.com/BCNX10.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram