Un pam és una mesura consistent en la distància que hi ha entre el cap del dit polze i el del dit petit, tenint la mà oberta i els dits estesos. Quan era més jove i sentia o llegia en els mitjans de comunicació les irregularitats que es cometien en diferents àmbits (empresarial, polític, etcètera), la mare sempre em deia: “No hi ha un pam de net”.

Desgraciadament, la mare fa anys que no és entre nosaltres, però a aquest pam, encara que no s’ha embrutat més, li segueix mancant netedat, especialment en política. Tant és el partit que sigui, gairebé ningú assumeix responsabilitats.

També hi ha un refrany que diu: qui no té padrins no el bategen. Pel que he llegit hi ha polítics que en tenen molts, ja que reben bastants regals. Això vol dir que a part del que cobren també guanyen en el que no gasten (viatges, objectes de luxe, àpats, etcètera).

Per tot plegat, arran de les darreres notícies aparegudes, des d’aquestes ratlles demano als dirigents de tots els partits polítics del país que junts facin un cop de cap per arranjar la situació i que informin sobre la realitat, i si els responsables han de deixar el càrrec, que ho facin.

Si us plau, intentin que el pam de brutícia no es converteixi en dos dits d’indecència, sinó que esdevingui un pam d’honestedat, dignitat i també de coherència.

Si vostès ho fan, tots els ciutadans els restarem per sempre agraïts.

Per David Rabadà / Professor