Segons Rajoy, els catalans que volem independitzar-nos d’Espanya anem “en contra de l’evolució natural del món”. Aquestes declaracions les ha fet davant les Nacions Unides. I veig que Rajoy no està al cas dels canvis que s’han produït a Europa ni al món. L’any 1945 hi havia al món 51 països independents, l’any 2013, 193. Sospito que Rajoy creu encara que l’home el va crear Déu, que la Terra és plana i que els nens els porta la cigonya. Desconec si Rajoy s’escriu els seus discursos, si fos així demostra que en aquest tema –com en molts altres–, és un ignorant. Sospito, però, que no és ell qui escriu aquests patètics discursos sinó els seus assessors, fet que em fa pensar, veient els resultats, que l’Estat li paga el sou a molts analfabets amb el títol d’assessors.

Rajoy es posiciona en favor del dret a l’autodeterminació del poble sahrauí, dret que nega als gibraltarenys, ja que Espanya reclama Gibraltar, tot i que els propis gibraltarenys van votar fa uns 10 anys majoritàriament que preferien seguir súbdits de Sa Graciosa Majestat Isabel II abans que del “campechano” Borbó espanyol. Rajoy, però, té un altre problema encara més a prop, Catalunya, que segons ell tampoc té dret a l’autodeterminació. El territori del Sàhara pel qual Rajoy reclama el dret a l’autodeterminació va ser un territori sota jurisdicció espanyola, del qual els espanyols van haver de sortir amb la cua entre les cames i sense poder disparar ni un tret deixant abandonats els sahrauís en mans del Regne del Marroc.

Només a un polític espanyol de l’escassa talla intel·lectual de Rajoy se li pot ocórrer anar a l’ONU a defensar el dret a l’autodeterminació d’un determinat territori quan l’Estat del qual ell n’és president té un o dos territoris que han iniciat un procés secessionista, i reclamar un altre territori els ciutadans del qual no volen ser espanyols ni en broma. Li agradi o no a Rajoy, l’evolució natural del món és que es creïn nous Estats i en desapareguin altres, això ha estat així sempre, i les unions forçades tard o d’hora acaben trencant-se. Rajoy no ha de buscar gaire lluny, pràcticament al llarg del segle XIX el Regne d’Espanya va perdre la majoria de les seves colònies. 23 països actuals s’han independitzat d’Espanya des de 1640 (Portugal) fins al 1975 (Sàhara), tot i que el Sàhara va passar de les mans espanyoles a les marroquines.

Per Jaume Cusó

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram