Xavier Trias Espai Línia

L’Espai Línia es va omplir amb motiu de la conversa amb Xavier Trias. Foto: Joanna Chichelnitzky

Xavier Trias té un magnetisme inqualificable. L’alcaldable de Trias per Barcelona va participar ahir en el cicle de conferències La ciutat metropolitana: progrés i futur, organitzat pel diari Línia a l’Espai Línia.

En una entrevista feta pel director editorial del diari, Arnau Nadeu, Trias va aconseguir omplir la sala de gent que no va escatimar en aplaudiments cada vegada que l’exalcalde deia alguna cosa que els agradava o que els feia riure. Trias té un magnetisme que connecta amb un sector de la població que veu en Ada Colau el seu gran adversari. De fet, durant la conversa, l’exalcalde no va amagar la seva animadversió cap a la líder dels comuns.

L’estratègia de polarització amb el llegat de Colau és clara, una aposta que també es practica des de l’altra banda per part dels comuns. Caldrà esperar als resultats del 28 de maig per veure si els ha funcionat. Sigui com sigui, Trias es veu guanyador. “No em crec les enquestes”, va apuntar. “S’equivoquen, perquè vaig molt millor del que diuen”, va afegir. Riallada i conseqüent aplaudiment del públic. La conversa havia començat.

Segons va assegurar Trias, aquestes seran les darreres eleccions a les quals es presentarà, i certament es nota. La manca de lligams que ja no li genera el fet d’haver de pensar en el seu futur polític va fer que Trias es pogués mostrar desinhibit. “Si guanyo, bé, però si no, em jubilaré i la meva dona llançarà coets”, va dir arrencant més somriures del públic. És per aquest motiu que de vegades podria semblar que Trias no mesura les paraules, però en realitat la seva contundent aposta per desbancar Colau no té fissures.

“Quan vaig pel carrer em fixo en el que em diu la gent, i n’hi ha molta que està molt enfadada amb Colau i que vol un canvi”, va explicar per afegir que aquest canvi és ell. “Collboni ha governat amb Colau i Maragall es mor de ganes de fer-ho”, va afirmar. “Soc l’única alternativa, i espero que la gent ja estigui vacunada del que pot passar si no guanya la meva candidatura”, va avisar.

Malgrat l’atac directe a tots els seus oponents, Trias és conscient que l’aritmètica electoral ofereix un panorama molt dividit en el qual caldran pactes per poder dirigir la ciutat. “El problema no és guanyar les eleccions, sinó governar, i per poder-ho fer cal guanyar bé”, va apuntar. Així, preguntat per les possibles aliances després del 28 de maig, Trias va assegurar que pot pactar amb el PSC i amb ERC, però en cap cas amb Colau.

Xavier Trias Espai Línia

Xavier Trias va mostrar-se molt contundent amb l’alcaldessa Colau. Foto: Joanna Chichelnitzky

L’antagonisme amb Colau

Al cinema n’hi diuen personatge fantasma. Es tracta d’aquell protagonista que no apareix durant tota la pel·lícula, però al voltant del qual gira la trama. A l’entrevista a l’Espai Línia hi van participar Trias i Nadeu. Malgrat això, pràcticament tota la conversa va tenir Colau com a convidada fictícia.

Trias va atacar-la durament pel seu projecte urbanístic de superilles. Preguntat per Nadeu sobre si tiraria enrere les que ja estan en marxa, va contestar que “no se sap ni quines estan en marxa”. “A més, n’hi ha moltes que són simples peatonalitzacions”, va afirmar. Alhora, es va mostrar molt en desacord amb un plantejament que considera que va contra la mobilitat. “Abans Barcelona era una ciutat on era fàcil moure’s, però ara la gent de la rodalia no vol venir-hi perquè diuen que és una ciutat incòmoda”, va remarcar l’exalcalde. Això, va dir Trias, és un problema que afecta directament l’activitat econòmica, la qual, segons el seu parer, és “l’única manera de lluitar contra la pobresa”. En aquest sentit, el candidat va prometre “una ciutat més fluida”.

No obstant això, Trias sap que la seva argumentació pot tenir detractors si es porta al terreny del medi ambient. Per això, va dir que “afirmar que els cotxes generen el canvi climàtic no té sentit”. “El canvi climàtic es produeix per molts altres factors”, va afegir. Així mateix, el candidat va assenyalar que cal fer “una aposta pel cotxe elèctric”. Alhora, Trias va assegurar que els anomenats eixos verds tenen derivades que ningú contempla. “Quan planten certs arbres haurien de vigilar, perquè hi ha molta gent que pateix pel pol·len”, va dir mentre bona part del públic l’aplaudia de nou.

 

Els temes de Trias

Els models de ciutat de Trias i de Colau són antagònics. Això queda clar, per exemple, en la visió del turisme. “Les Olimpíades van ser una benedicció, i no entenc per què el PSC no en fa bandera”, va dir l’exalcalde tot referint-se al moment en què Barcelona va esdevenir un referent internacional per als viatgers. Sigui com sigui, Trias no va amagar que la ciutat té un problema en aquest àmbit, i per això la seva aposta implica fer una promoció de la ciutat que atregui “un turisme que s’allunyi del visitant low cost, de borratxera, prostitució i marihuana”.

L’atac cap a l’alcaldessa va continuar en la qüestió de la neteja. Aquí Trias va ser contundent quan va afirmar que “l’única persona que pensa que Barcelona està neta és Colau”. A més, l’exalcalde va dir que no es creu els arguments que esgrimeixen des del govern municipal per justificar un sentiment de brutícia força compartit per la ciutadania. Es referia al relleu de l’empresa que gestiona el contracte de neteja i que, segons el govern, és el motiu pel qual hi ha hagut problemes en aquest àmbit. “Perquè la ciutat estigui més neta cal més civisme i netejar més”, va resumir.

Trias es mou amb facilitat pels temes d’ordre i el seu públic aplaudeix el seu punt de vista. Es va veure clar pel que fa a la seguretat. Quan Nadeu li va preguntar per aquesta qüestió, l’exalcalde va fer un somriure carregat d’intenció i el públic va esperar impacient la resposta a un tema que genera preocupació. “Quan vaig deixar de ser alcalde, només un 3% de la població pensava que teníem un problema de seguretat”, va dir després de recordar que actualment més del 20% de la població té percepció d’inseguretat, tot i que els nivells de delictes són més baixos que el 2019. Per a Trias, el remei a aquest problema és una alcaldia forta. “Això no vol dir més mà dura, sinó més autoritat i prestigi”, va afirmar. “L’alcalde és el responsable de la seguretat i ha de seure amb la Guàrdia Urbana”, va apuntar. “Estarem fotuts si continuem tenint una alcaldessa que creu que les forces de seguretat són forces de repressió”, va afegir. En aquest sentit, segons Trias, cal més policia, però també que els responsables polítics tinguin més i millor comunicació amb els cossos policials. Una situació que, a parer seu, no s’ha produït en els dos darrers mandats.

Xavier Trias Espai Línia

Xavier Trias va conversar amb el director editorial del Línia, Arnau Nadeu. Foto: Joanna Chichelnitzky

“La guerra de l’aigua”

I resseguint aquest fil, i en un moment de sequera com l’actual, Trias també va voler apuntar que la ciutat, si no hi hagués “una guerra de l’aigua entre Colau i Aigües de Barcelona”, tindria un millor sistema per fer front a la situació. “És una barbaritat, perquè no hi ha diàleg, i per això no hem fet les inversions que calia fer”, va concloure Trias.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram