Vistes Montbau

El barri va néixer el 1960. Foto: Associació de Veïns de Montbau.

Perquè un barri tingui present la seva identitat, cal que recordi el seu passat. Un exemple de com es pot fer és el documental sobre la història de Montbau, Montbau. Retalls d’un barri, impulsat per la productora Ozzypiuntur i el Districte d’Horta-Guinardó. La seva estrena serà el pròxim 19 de maig a la Sala Polivalent de Montbau.

Les lluites veïnals són una de les parts més importants de la història del barri que es poden veure en aquest documental. Tal com explica el tresorer de l’Associació de Veïns de Montbau, Paco del Castillo, una d’elles és la que durant els anys setanta va rebutjar la instal·lació d’una deixalleria. “Va haver-hi manifestacions per tot el barri i vam aconseguir que no es posés aquí”, recorda del Castillo.

Una de les particularitats d’aquest punt del districte és el paper que tenien les dones fa unes dècades. Tal com diuen altres fonts veïnals, com que els homes acabaven de treballar al vespre, eren elles, “les mares de família”, les qui es manifestaven i tallaven el passeig de la Vall d’Hebron.

Parlar de memòria també significa parlar dels orígens. Tal com indica del Castillo, en el cas de Montbau els seus es remunten als anys seixanta, quan va néixer. Abans, afegeix, estava lluny d’assemblar-se al que és avui: “Es va començar a construir el 1958. Tot el que ara són carrers era muntanya”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram