Una protesta contra el trasllat del mercat al parc, la tardor passada. Foto: Twitter (@salvemguinardo)

El Mercat de l’Estrella ja té nova ubicació provisional: el llac dels jardins del Baix Guinardó. L’Ajuntament ha anunciat aquesta proposta avui dilluns, després que, el novembre passat, l’alcaldessa Ada Colau aturés el projecte per traslladar-lo a la part central del parc arran de l’oposició veïnal que havia generat aquesta opció. És a dir, els veïns que havien evitat que el mercat provisional ocupés els jardins es troben ara que l’equipament ocuparà l’emblemàtic llac d’aquest espai a partir del juliol de 2024.

“És una presa de pèl. No es podria haver fet pitjor”, denuncia Andreu Rojas, membre de les plataformes Salvem el Guinardó i Salvem el Parc. Lamenta que la nova proposta de l’Ajuntament impliqui buidar el llac, amb l’afectació que això tindrà per a la fauna que hi viu. A més, assegura que el llac és “una icona” del barri i del districte. “Qualsevol ubicació al parc era mala idea, però la del llac és la pitjor. És una bogeria”, resumeix.

Cal tenir en compte que, tal com apunta Rojas, al Consell de Barri del mes de novembre els veïns van rebutjar amb força una proposta per instal·lar “jocs d’aigua” al llac perquè implicava buidar-lo parcialment. En aquell moment, doncs, ja va quedar clar el posicionament del veïnat respecte a la protecció del llac.

“És una falta de respecte”

D’altra banda, Rojas critica que el govern municipal no hagi comptat amb els veïns del Baix Guinardó per prendre aquesta decisió. “Amb nosaltres no s’ha reunit ningú, han anunciat la nova ubicació sense consultar-nos i tot s’ha decidit des de Gràcia. És una falta de respecte per als veïns del Baix Guinardó”, afegeix. Alhora, recorda que la reubicació del mercat es va vendre com a “urgent” el 2021 i que ara haurà d’esperar fins a mitjan 2024.

Per tot plegat, s’ha convocat una nova protesta aquesta mateixa tarda. La concentració tindrà lloc al parc del Baix Guinardó a dos quarts de set.