El coronavirus ha canviat la vida de tothom i suposa un perill per al conjunt de la ciutadania, però hi ha col·lectius que són especialment vulnerables davant la Covid-19, com ara la gent gran. Les persones majors de 65 anys estan veient com aquesta pandèmia les ataca amb virulència: són la franja d’edat en què el virus és més letal. Davant d’aquesta realitat preocupant, una vintena d’entitats i associacions vinculades a la defensa dels drets de la tercera edat s’han agrupat per signar un manifest amb una sèrie de peticions a ajuntaments, Generalitat i govern espanyol.

En primer lloc, demanen “implantar immediatament els protocols adients per donar una atenció sanitària completa i eficient a la gent gran, optimitzant els recursos”, com ara la teleassistència o el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), entre d’altres. Exigeixen, també, que es garanteixi la protecció durant el tractament tant dels treballadors com dels pacients i els seus familiars, proporcionant “tots els recursos professionals i tècnics necessaris per afrontar aquesta situació”. En tercer lloc, reclamen que s’asseguri que “els equips de cures pal·liatives (PADES) prestin assistència a les persones que ho necessitin al seu domicili o al centre residencial”. Per últim, posen l’accent en la importància de garantir una mort digna, també en aquestes circumstàncies excepcionals. Així, en cas que la malaltia suposi el final de la vida del pacient, demanen que “la persona afectada pugui traspassar amb dignitat i sense patiment”.

VE DE LLUNY
Tot i que la crisi sanitària actual ha agreujat el problema, les associacions que signen el manifest recorden que moltes persones grans són usuàries “de serveis que, ja abans de l’esclat de la pandèmia, tenien una dotació de recursos insuficient”. Per això, les peticions que han fet ara a les administracions competents no es limiten només a l’epidèmia del coronavirus, sinó que s’hauran de mantenir també un cop passi tot i es torni a la normalitat.

D’altra banda, i per posar el punt final del text, les mateixes entitats no han volgut deixar passar l’oportunitat d’expressar el seu “reconeixement i agraïment a la tasca que estan duent a terme el conjunt de professionals que afronten aquesta situació d’emergència sanitària i social”. I és que, encara que el sistema presenti mancances, en cap cas són culpa dels treballadors que estan al peu del canó en aquests dies tan difícils.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram