Romero té dues botigues de marcs dedicades a la venda i a l’exposició. En aquests moments presideix l’Eix amb 140 associats. A més, també és vicepresident del Comerç de Nou Barris i secretari de la Fundació Barcelona Comerç.

De quina manera resisteix l’Eix davant de la crisi econòmica?

Resisteix sobretot amb unió, i gràcies a les promocions conjuntes. L’Eix Maragall és producte d’una unió determinada en un territori determinat i això fa que sigui “més senzill” que en d’altres llocs on estan dispersos i els és difícil unir-se. Des que existim, la nostra dèria ha estat unir-nos, quan no hi havia crisi i ara més. Quan no estàvem amb aquesta situació era més senzill, a la gent li costava menys associar-se, i tot i que ara és més difícil, els comerciants hi continuen apostant.

El fet que l’Eix no estigui compactat és un inconvenient?

El Passeig Maragall té un problema diferents dels altres Eixos i és que és discontinu en la seva trajectòria, no està compactat. Primera que és un Eix molt ample, un carrer on realment hi passen molts autobusos i molts cotxes, i segona que és un Eix discontinu amb zones on no hi ha comerç perquè s’han construït edificis i no s’hi han posat botigues. Això dificulta la nostra feina però el treball professionalitzat que desenvolupem des de l’Eix dóna resultats. Per això també formem part de la Fundació Barcelona Comerç perquè la nostra força pugui aportar als altres eixos de Barcelona ajuda o idees.

Sou l’únic eix que engloba tres Districtes, Nou Barris, Horta i Sant Andreu.

Sí i això és una altra problemàtica. Tot i que tenim un tracte cordial amb els tres districtes i que tenim un conveni d’ajuts equiparat. A més, ens dónen suport d’una manera conjunta a les accions que des de l’Eix Maragall duem a terme.

El fet de pertànyer als tres Districtes, enredereix les gestions?

No les enderrereix però provoca que haguem de treballar amb més intensitat. A vegades és més difícil perquè s’ha de posar en situació als tres i això és complicat però cal dir que els regidors dels tres Districtes col·laboren molt amb l’Eix. Nosaltres sempre estem intentant estar a tots els estaments per intentar fer xarxa i això provoca haver de fer un treball addicional. En aquest sentit, per exemple, a part de President de l’Eix Maragall també sóc vicepresident del Comerç de Nou Barris i secretari de la Fundació Barcelona Comerç.

Els eixos s’han professionalitzat molt darrerament.

És evident perquè és l’única via. A través de la Fundació estem potenciant la comunicació als ciutadans de la tasca que duem a terme. Quan els eixos estan més professionalitzats és més senzill treballar per promocionar les diverses activitats tant a nivell particular com a nivell conjunt de ciutat. Responent a aquesta necessitat, l’Eix Maragall va ser un dels primers eixos en apostar per la figura del dinamitzador.

Quines demandes feu a les administracions?

Per nosaltres és importantíssima la senyalització, un tema que no discuteix només l’Eix sinó que també demanem des de la Fundació. Ens agradaria que a l’entrada i a la sortida es senyalitzés conforme entres a l’Eix Maragall. Nosaltres tenim un distintiu a la porta de les botigues però no és suficient perquè només es veu si estas aprop.

A més a més, a partir del codi QR, volem que el client que necessiti una sabateria sàpiga que 50 números més amunt en té una.

L’altra demanda és que tinguem més preponderància a l’hora de noves inauguracions de botigues, o sigui, que l’Eix pugui col·laborar i informar. Seria bo que el districte corresponent donés als nous comerciants uns fulletons on hi figuréssim l’Eix i les altres associacions de comerciants donat que això ens facilitaria a nosaltres la feina per ajudar-los perquè veurien que hi ha una estructura.

L’Eix es preocupa molt d’utilitzar les noves tecnologies.

En aquests moment apostem per la innovació. Utilitzem internet, newsletters, els codis QR,… nosaltres apostem perquè la persona que estigui al càrrec d’aquestes qüestions sigui jove i emprenedora. Sabem que el futur és de la joventut i hem de promocionar que aquestes coses funcionin. És un tema que costarà una mica que totes les botigues s’hi afegeixin però és una manera d’obrir camí.

A diferència d’altres eixos, s’està observant relleu generacional als comerços de l’Eix Maragall?

Sí, tot i que en algunes botigues l’Eix té aquesta problemàtica però penso que en uns anys això canviarà. També tenim nouvinguts amb els que tenim una relació perfecta perquè a través de Sant Andreu s’ha fet un pla pilot on un autòcton del seu país ens ha ajudat a fer socis. Els ha transmès el que és important i s’han associat. Són persones que actualment comenten, pregunten i col·laboren i és important que això sigui una taca d’oli que es vagi estenent al llarg del territori. Nosaltres apostem pel nouvingut de qualitat i actualment estem contents de com funciona.

El passat cap de setmana vàreu sortir al carrer amb la Fira Medieval, va ser una bona jornada?

Va ser una trobada a la zona de Navas que va ternir molt èxit. Calculo que vam rebre la visita d’unes 15.000 persones des de les 10 del matí fins les 20 hores, tant dissabte com diumenge. La valoració és positivisima. Comerços de restauració que normalment no obren els diumenges van obrir i botigues que no sortien al carrer aquest cap de setmana han sortit. La unió de la mostra de comerç al carrer i la Fira Medieval ha fet un servei molt important pel barri.

I aquest cap de setmana més amb la festivitat de Sant Ponç…

Aquesta vegada el sector de Torre Llobeta, a Nou Barris, tornem a sortir al carrer. Des de l ‘Eix Maragall intentem que les nostres accions siguin equilibrades, una en cada barri. Això és difícil perquè no tenim places ni llocs establerts a cada districte però intentem estar units en aquest aspecte i recolzar l’acte sigui on sigui. En el cas de la trobada del passat cap de setmana a Verdaguer amb la Fira Medieval, les tres administracions han fet acte de presència sense importar-los la ubicació exacte de l’acte.

Quines iniciatives desenvolupareu properament?

La més propera serà a l’octubre amb la sisena Fira de Vins i Gastronomia que Déu n’hi do la gent que porta. I durant aquest temps l’Eix farà diverses promocions. Ara estem repartint 400 euros en vals de descomptes per gastar-los en els nostres comerços. Recentment hem donat a conèixer el nom del guanyador del concurs del creuer en el que per una compra igual o superior a 10 euros en un dels establiments associats, el client obtenia una butlleta per participar en aquest sorteig. I encara queden dues promocions més que no estan definides del tot. El que està clar és que la resposta de la gent del barri envers aquestes iniciatives és molt positiva.

En què afavoreix al comerciant el fet d’estar associat?

L’associació fa moltes tasques que el comerciant per si sol no faria perquè al tenir gestió professionalitzada ja no s’ha de preocupar. Per exemple, si tenen la botiga mal acondicionada l’ajudarem perquè tenim mitjans per fer-ho. També disposem d’un newsletter on, a cost zero, qualsevol botiga pot promocionar els seus productes, en definitiva tot un seguit d’avantatges que fan que el comerciant només s’hagi de preocupar per obrir.

Què n’opina de la liberalització dels horaris?

Estem totalment en desacord i no per un problema de conciliació familiar sinó per un problema de rendibilitat. Si obrís els diumenges i fes caixa no m’importaria contractar a una altra persona i seguiria tenint vida familiar. El problema és que no ens sortiria rendible estar oberts set dies a la setmana. No volem que el client que normalment comprava els dilluns vingui als nostres establiments un diumenge, volem nous clients.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram