Collboni Espai Línia

La sala de conferències de l’Espai Línia es va omplir per escoltar Jaume Collboni. Foto: Joanna Chichelnitzky

Jaume Collboni vol ser alcalde. En la cinquena trobada del cicle de conferències La ciutat metropolitana: progrés i futur celebrada a l’Espai Línia aquest dilluns, el candidat del PSC i primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona va deixar clar que es presenta a les pròximes eleccions per convertir-se en la primera figura política de la ciutat.

En una sala plena, el socialista va fer repàs del darrer mandat, en el qual el seu partit ha governat amb els comuns, i va explicar la seva visió de futur tant de la capital catalana com de la metròpoli.

En una conversa amb el director editorial del Línia, Arnau Nadeu, Collboni no va voler referir-se obertament a les enquestes, algunes de les quals el donen com a guanyador, i va demanar “prudència” al seu partit. Tanmateix, va apuntar que els sondejos demostren que “hi ha ganes de canvi a Barcelona” i va augurar que els comicis que se celebraran el mes de maig suposaran un canvi de rumb. “Vull obrir una nova etapa a Barcelona, i per fer-ho cal canviar d’alcalde”, va afirmar.

Més enllà d’això, el primer tinent d’alcaldia tampoc es va voler referir als possibles pactes que naixeran de l’aritmètica postelectoral. “Espero tenir una majoria prou àmplia per liderar aquesta nova etapa”, va dir, alhora que va deixar clar que si ell és alcalde “impulsarà polítiques progressistes”. “El meu serà un govern progressista”, va assegurar, insistit per Nadeu sobre les seves preferències de pactes. “La política es fa amb diàleg i acords, però ara és el moment de perfilar projectes”, va afegir.

Collboni Espai Línia

Jaume Collboni va conversar amb el director editorial del Línia, Arnau Nadeu. Foto: Joanna Chichelnitzky

El mandat de les superilles

Entre les desavinences més grans que hi ha hagut entre els dos socis de govern a l’Ajuntament de Barcelona en els darrers quatre anys, cal esmentar les superilles. Per a Collboni, “pacificar la ciutat és una prioritat, però Barcelona no pot ser una gran illa”. En aquest sentit, el socialista va deixar clar que si es converteix en alcalde vol “parar màquines” pel que fa a aquest projecte. “La ciutat ha de pair els canvis i cal tenir en compte que l’Eixample no pot deixar de ser un indret que generi feina”, va afirmar.

Alhora, el primer tinent d’alcaldia va assegurar que “les superilles estan generant gentrificació verda i no són viables econòmicament”. És per això que des del seu partit aposten per “recuperar el pla Cerdà en la seva essència amb els espais verds als interiors d’illa”.

Relacionat amb aquest tema, Collboni també va esmentar el problema de l’habitatge que viu la ciutat i que el candidat va situar entre els principals reptes als quals s’enfronta la capital catalana. “Soc partidari de regular els lloguers, però aquesta no és l’única opció”, va dir per afegir que també cal “construir més pisos socials”.

Neteja i seguretat

Altres aspectes que sovint s’han criticat de la gestió del govern municipal en el darrer mandat són la neteja i la seguretat. En el primer dels dos, Collboni va reconèixer que l’Ajuntament no està content amb “com ha treballat l’empresa contractada per fer el servei de neteja”. Malgrat tot, va assegurar que es tracta d’un problema que no tots els barris tenen i que en el futur millorarà.

Pel que fa a la qüestió de la seguretat, el candidat socialista va considerar que des del consistori s’ha fet una bona feina i va responsabilitzar la Generalitat de la manca d’efectius policials que, segons ell, té la ciutat. “La seguretat és una competència del Govern de Catalunya, i mentre que nosaltres hem complert i en quatre anys hem augmentat en 1.000 efectius la Guàrdia Urbana, no es pot dir el mateix de la Generalitat, que va prometre 600 mossos més”, va lamentar Collboni.

A més, el socialista va treure pit d’altres aspectes de la seguretat en què l’Ajuntament ha actuat. Es referia a l’erradicació de la venda ambulant al carrer o l’enduriment de la llei contra els delinqüents multireincidents.

Collboni Espai Línia

Jaume Collboni va remarcar que vol liderar una nova etapa a l’Ajuntament de Barcelona. Foto: Joanna Chichelnitzky

L’ampliació de l’aeroport

Com no podia ser d’una altra manera, Collboni també va tractar un dels debats que han portat més cua en els últims temps. Segons el candidat socialista, és indubtable que el territori “necessita una bona comunicació transnacional”. “Parlem d’una qüestió de fons, i si per a ERC l’alternativa a l’ampliació de l’aeroport és el decreixement, cal que reconegui quines són les conseqüències econòmiques i socials d’això”, va dir.

En aquest punt, Collboni va ser contundent amb els seus adversaris polítics, però també va celebrar que els republicans “reconeguin ara que hi ha un problema pel que fa a la connectivitat internacional de Barcelona i, per tant, a l’ampliació de l’aeroport”. “Malauradament, ho diuen ara, quan fa un temps teníem els diners per fer la infraestructura”, va sentenciar el socialista.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram