Una habitació del centre per a persones sense llar amb addicions del Baix Guinardó. Foto: Ajuntament

La denúncia per un delicte contra la salut pública que va interposar l’entitat veïnal Salvem el Guinardó pel centre per a drogodependents del Baix Guinardó ha quedat arxivada. La Fiscalia no hi veu indicis d’aquest delicte, però eleva a la fiscal en cap la investigació de Gemma Tarafa, presidenta de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, per un presumpte delicte de prevaricació administrativa.

Des de la plataforma Salvem el Guinardó, recorden que la seva queixa principal és la ubicació del centre, a pocs metres de l’Escola Mas Casanovas. Sobre aquesta qüestió, l’escrit de la Fiscalia nega que això es tradueixi en una afectació “específica i real a la salut dels ciutadans”, de manera que descarta que hi hagi un delicte contra la salut pública.

Ara bé, el mateix text afirma que l’Agència de Salut Pública i l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), concessionària del servei, eren coneixedores dels “riscos ambientals” que comportava el centre, així com de “les conseqüències d’ubicar-lo davant de l’escola”. “Ens sorprèn que no es vegi el problema de posar una narcosala davant d’una escola”, diuen des de Salvem el Guinardó.

Un refugi per a persones sense llar amb addicions

Cal recordar que l’equipament ubicat des del mes de març de l’any passat al Baix Guinardó és un centre per a persones sense llar amb addiccions. Va obrir durant la pandèmia al districte de les Corts per garantir el confinament d’aquest col·lectiu. L’Ajuntament va decidir mantenir-lo després de l’emergència sanitària perquè havia “demostrat la seva utilitat per millorar la salut i reduir el consum de drogues de les persones residents”.

La ubicació, però, va haver de canviar, i aquí és on van sorgir les queixes de Salvem el Guinardó. Des de la plataforma asseguren que no estan en contra de l’existència de centres com aquest, però creuen que no s’haurien d’ubicar al costat de centres educatius.

També consideren que els usuaris d’aquests equipaments haurien de tenir “un propòsit d’abandonar, a poc a poc, el consum de drogues”. Un objectiu que, segons el consistori, s’està complint, però que la plataforma veïnal posa en dubte. En aquest sentit, des de Salvem el Guinardó critiquen que els usuaris del centre aprenguin a elaborar crac, tal com demostren diversos vídeos de l’equipament publicats a YouTube.

La treballadora que apareix al vídeo explica que els ensenyen a elaborar crac barrejant la cocaïna amb bicarbonat perquè aquesta fórmula no és tan nociva per a la salut com altres composicions. A més, explica que és difícil trobar venedors de crac, però que en canvi és més fàcil trobar-ne de cocaïna. “Hi ha tants camells [que venguin cocaïna] a Barcelona com persones”, diu. Això, segons la treballadora, “empodera” els usuaris, perquè poden triar quina cocaïna comprar i després “cuinar” el seu propi crac.

Amb tot, el vídeo ha despertat la indignació de veïns com els de la plataforma Salvem el Guinardó, que creuen que aquestes imatges s’allunyen del propòsit inicial del centre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram