L’Ajuntament anuncia el pla Les 16 Portes de Collserola, una sèrie de corredors verds que connectaran muntanya i ciutat > Els projectes guanyadors es coneixeran a principis d’anya

Sovint s’afirma que Barcelona està enclotada en l’espai que hi ha entre la serralada de Collserola i la mar Mediterrània. Una gran ciutat que viu de cara al mar, tal com diu el lema, el que implica per simple lògica que viu d’esquenes a la muntanya. I aquesta ha estat la realitat des de fa anys, Collserola s’ha desenvolupat al marge de la ciutat i Barcelona mai ha considerat la serralada com territori propi, sempre hi ha estat allunyada.

L’Ajuntament de la ciutat vol acabar amb aquest allunyament ancestral. Per això, ha decidit obrir les portes de Barcelona, perquè hi pugui entrar la natura de Collserola. Tot plegat ha desenvolupat un projecte amb el títol de Les Portes de Collserola, una sèrie de corredors verds, és a dir una mena de passejos amb parcs que connectaran els barris propers a la Ronda de Dalt amb el passeig de les Aigües, la carretera que recorre la serralada de banda a banda.

Seran 16 portes o corredors verds, que s’estendran tot al llarg de la frontera entre la ciutat i la muntanya. Ara per ara, només s’ha convocat el concurs per a presentar les propostes, però a mitjans de l’any vinent es podria estar treballant ja en l’elaboració dels projectes definitius.

LA NATURA RETORNA

Un dels objectius del projecte de les Portes de Collserola és habilitar una connexió directa i clara entre la serralada i la pròpia ciutat, fent que la natura s’endinsi, penetri a l’asfalt, en un procés que l’executiu ha denominat com a “renaturalització”.

Aquest procés de “renaturalització” es basarà en la construcció o habilitació del corredor verd que “baixarà” de la muntanya, des del passeig de les Aigües, fins als barris que es troben per sobre de la Ronda de Dalt. En el punt que delimitin la muntanya i la ciutat es construirà un nou equipament, una instal·lació municipal que podrà treure partit a aquesta privilegiada situació, potenciant-ne l’ús natural i ecològic.

El corredor verd continuarà la seva penetració de la ciutat per sota de la Ronda de Dalt, fins finalitzar en un parc urbà. D’aquesta manera, es donarà una continuïtat a aquest passeig ajardinat que baixarà des de Collserola fins als diferents barris limítrofs amb la muntanya.

LES SETZE PORTES

Les Portes de Collserola és un projecte que afectarà fins a cinc districtes de la ciutat. Òbviament, Horta-Guinardó serà un d’ells, a causa de la seva ubicació central al nord de la ciutat. El projecte, però, s’estendrà també des del districte de les Corts, passant per Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia, fins arribar al districte de Nou Barris.

En el cas d’Horta-Guinardó, el districte tindrà tres d’aquestes anomenades Portes. Seran les portes de Sant Genís, Montbau i Horta, en clara referència als tres barris que comptaran amb aquests nous corredors verds enmig del seu entramat.

UNA REALITAT PROPERA

Des de l’Ajuntament ja s’han afanyat a avançar que el treball urbanístic i paisatgístic a fer requeria del seu temps, i que s’aniria pas a pas. Però el calendari indica que a mitjans del 2012 es podria estar treballant ja en els diferents projectes definitius.

El que està clar és que a principis d’any  ja se sabran les propostes guanyadors. El que no se sap encara, és clar, és d’on es treurà el pressupost per dur a terme aquesta gran transformació de ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram