Horta-Guinardó tindrà el seu primer Camí Escolar-Espai Amic a Can Baró. Foto: Arxiu

Els camins escolars també arriben a Horta-Guinardó. L’Ajuntament, conjuntament amb l’Institut Municipal d’Educació (IMEB), els docents i famílies de l’escola ACIS-Artur Martorell i l’entorn veïnal de Can Baró, ha impulsat el primer camí escolar del districte.

Per fer possible el Camí Escolar de Can Baró s’han hagut de realitzar diverses actuacions a la via pública, com ara la millora de la visibilitat dels passos de vianants, mesures de control de velocitat dels vehicles i la col·locació de baranes, entre d’altres. L’objectiu ha estat el de garantir la seguretat dels infants als itineraris que utilitzen per anar a l’escola i, de retruc, la dels veïns i veïnes en general.

Segons explica el Districte en un comunicat, al Camí Escolar de Can Baró el seguiran altres recorreguts de la mateixa naturalesa. En aquest sentit, en aquests moments s’està treballant en un total de 8 camins escolars més als barris de Font d’en Fargues i El Guinardó.

INAUGURACIÓ
El nou Camí Escolar de Can Baró s’inaugurarà el pròxim 29 de novembre en un acte que tindrà com a punt neuràlgic la plaça de Can Baró. La jornada començarà a dos quarts d’onze del matí amb una salutació de benvinguda i seguidament tindrà lloc una cercavila que repartirà globus simbòlics d’agraïment a cadascun dels establiments que han col·laborat amb la iniciativa.

Acabada la cercavila, a les dotze del migdia, es farà un seguit de tallers i un petit pica-pica a la plaça de Can Baró i, per acabar, hi haurà l’actuació musical de Halldor Mar i el fi de festa cap a dos quarts de dues.

QUÈ ÉS UN CAMÍ ESCOLAR?
El Camí Escolar-Espai Amic és una estratègia d’educació per a la mobilitat i la convivència dels entorns escolars. Es pretén que els nois i les noies guanyin en autonomia personal, responsabilitat i qualitat de vida mentre van de casa a l’escola, de l’escola a casa o passegen pel barri.

No es tracta tant d’educació viària sinó que de mobilitat entesa com a respecte, responsabilitat, autonomia i sensibilitat estètica i ètica. No són, doncs, aspectes normatius sinó de valors. El camí escolar és un projecte possible gràcies a la implicació de tots els agents implicats, que hi treballen des de la participació i la reflexió creant bones actituds de convivència social fent possible la col·laboració, cooperació i solidaritat.

Amb tot, no es tracta d’ensenyar a desplaçar-se, sinó d’educar els infants perquè puguin actuar com a persones, respectar i ser respectats pel que fa al dret de moure’ns. Els valors dels camins escolars són, doncs, els d’un camí educatiu, sostenible, saludable, participatiu i que relaciona persones.

Els projectes de mobilitat per a escolars són els antecedents del desplegament dels actuals Camins Escolars. El primer antecedent data de l’any 1999, quan el Fòrum Cívic de la Sagrada Família, coordinat pel Districte de l’Eixample, va impulsar el camí escolar de l’escola Tabor.

Actualment, 117 centres educatius repartits per tots els districtes de la ciutat estan adherits a aquesta iniciativa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram