Barcelona

El consistori ha rebut més de 54 milions d’euros procedents d’aquesta taxa al llarg del mandat. Foto: ACN

L’Ajuntament de Barcelona destinarà 5,4 milions d’euros de l’impost turístic recaptat el 2022 a 39 projectes per fomentar la cultura i diversificar el turisme a la ciutat. Durant aquest mandat, el consistori ha rebut més de 54 milions d’euros procedents d’aquesta taxa. A més, ha posat en marxa un recàrrec municipal que suposarà uns ingressos addicionals de 52 milions d’euros el 2023. Des de la creació de l’impost l’any 2012, Barcelona ha pogut finançar 400 projectes per millorar la ciutat i la seva projecció internacional.

La Comissió de Govern va aprovar dijous destinar un total de 5.454.997,95 euros provinents de l’Impost d’Estades en Establiments Turístics (IEET) a projectes de desenvolupament turístic als districtes i a finançar i promocionar activitats culturals “de rellevància” per a la projecció internacional de la ciutat.

Descentralitzar la ciutat

El regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, ha explicat que es tracta d’un paquet “diversificat” de projectes que té com a objectiu descentralitzar la ciutat donant a conèixer parts menys emblemàtiques pels turistes per tal d’evitar massificacions. Marcé també ha insistit en la importància de “renovar” l’activitat comercial dels districtes: “Poden convertir-se en motors del teixit comercial”.

Xaver Marcè

Barcelona destinarà 5,4 milions d’euros de l’impost turístic recaptat el 2022 a 39 projectes. Foto: ACN

Segons el regidor, 1,6 milions d’euros es destinaran a impulsar projectes de districtes, 2,2 milions d’euros aniran a projectes culturals i de promoció internacional de la ciutat, i 1,5 milions d’euros es dedicaran a promoure la sostenibilitat, la participació i la promoció internacional amb l’ajut dels sectors privats. Als projectes de districte hi ha previstes activitats culturals i d’esbarjo durant les festes majors i també accions relacionades amb el món comercial.

Els projectes, per districtes

180.000 € destinats a dos projectes a Ciutat Vella

Una de les accions previstes és la transformació en cabina sanitària d’una de les parades de floristes de la Rambla. També es farà una prova pilot per fomentar l’enxarxament entre els hotels del districte, entitats socials, comerç de proximitat i equipaments culturals per fer arribar el turisme responsable i de proximitat.

200.300 € destinats a quatre projectes a l’Eixample

Es preveu donar continuïtat al programa de visites guiades en diferents idiomes a la Model. D’altra banda, s’impulsaran eines de promoció i dinamització de la Fira de Sant Tomàs, la Fira de Reis a la Gran Via i la Fira de Nadal a la plaça de la Sagrada Família. També es preveu promoure la cura Mila Sagrada Família.

230.000 € destinats a tres projectes a Sants-Montjuïc

Es promourà la 3a edició del Viu el teu Montjuïc, el Parc de la Cultura 2023 i es donarà continuïtat a la Taula del Sector Turístic que promou iniciatives de sostenibilitat de l’ecosistema turístic del districte. També es finançarà un catàleg online de proveïdors de proximitat.

84.500 € destinats a sis projectes a Les Corts

Es destinaran a diverses actuacions com New Icons, una desfilada de moda i creacions d’autor internacionals. A més, s’impulsen rutes inclusives per descobrir Les Corts amb 30 visites guiades. També es realitzaran vídeos per mostrar el patrimoni històric, artístic i arquitectònic del districte. D’altra banda, es crearan 20.000 plànols turístics i la senyalització d’espais emblemàtics amb faristols informatius dotats d’un codi QR. Finalment, es finançarà una exposició sobre el monument als repatriats d’ultramar que hi ha al Cementiri de les Corts.

58.000 € destinats a dos projectes a Sarrià-Sant Gervasi

Una part es dedicarà a adaptar les visites guiades de la Ruta modernista a l’Avinguda Tibidabo a persones amb discapacitat cognitiva i/o visual. També es crearà un itinerari, a Collserola, amb instal·lacions land-art i escultures a l’aire lliure.

250.000 € destinats a un projecte a Gràcia

Aquests diners es destinen a la continuïtat i ampliació del Pla de Places 2023.

77.000 € destinats a dos projectes d’Horta-Guinardó

S’impulsarà una xarxa d’itineraris i activitats al Centre de Natura Can Soler. També es destinarà una part de la inversió a les Bateries Antiaèries del Turó de la Rovira per garantir-ne un bon ús.

187.400€ destinats a dos projectes a Nou Barris

Es posarà en marxa un bus panoràmic durant la Festa Major i es donarà suport al Festival Desvario-Flamenco, al Festival d’Estiu al Pati i al Laboratori d’Art Urbà.

250.000 € destinats a un projecte a Sant Martí

Es finançarà el programa Cultura a l’espai públic que es desplega al barri del Besòs i el Maresme.

130.000 € destinats a un projecte a Sant Andreu

Destinats a la consolidació estructural de la Capella dels Segadors, catalogada com a Bé d’Interès Nacional i a realitzar els estudis previs de la seva rehabilitació.

Correcció d’activitats “conflictives”

Marcé ha assenyalat que, dels 54 milions d’euros ingressats els últims quatre anys, 13 milions d’euros han anat a la correcció d’activitats “conflictives” que genera el turisme; 11 milions d’euros al desenvolupament econòmic i promocional; 4 milions d’euros a activitats de promoció fetes des dels districtes; 4 milions d’euros a la promoció des de l’Ajuntament; i 17 milions d’euros s’han transferit al Consorci de Turisme. El regidor ha aprofitat per recordar que aquest recapte es va veure “fortament” afectat per l’aturada de l’activitat turística provocada per la covid.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram