Flamenc Queer

Foto: Flamenco Queer

El flamenc és un gènere musical que s’ha viscut com un lloc de trobada històrica i representativa de la diversitat d’identitats LGTBI+, o com a mínim això és el que sostenen Ruben Heras i Jero Férec, integrants de Flamenco Queer. De fet, creuen que la diversitat sempre ha format part de la cultura flamenca, així com de la societat.

Flamenco Queer va néixer l’octubre del 2019 amb l’objectiu d’unir, recordar i retre homenatge a la confluència que ha existit sempre entre la comunitat LGTBI+, travesti i flamenca, especialment als barris del Raval i del Poble-sec de Barcelona a principis del segle XX. La seva proposta artística combina el flamenc tradicional amb la representació queer.

És per tot plegat que Flamenco Queer es posa al capdavant del taller Creació d’una peça flamenca: una visió queer, que tindrà lloc el 6 de juny a les 18 hores al Centre Cívic Sagrada Família.

Les artistes proposen un taller-espectacle en el qual les persones que hi participin tindran l’oportunitat de convertir-se en part activa de la creació de la peça. El resultat, per tant, és una obra flamenca col·laborativa.

Sempre hi ha hagut confluència entre la comunitat LGTBI+ i la cultura flamenca

Per visibilitzar la iniciativa de Flamenco Queer i posar en valor la peça que naixerà a partir del treball en equip del taller, a les 20:30 hores del 6 de juny tindrà lloc la sessió de cloenda oberta al públic, al mateix Centre Cívic Sagrada Família. L’ocasió permetrà gaudir en directe de l’obra flamenca col·laborativa en presència de les persones que hauran format part de la creació.

Tal com expliquen des de Flamenco Queer, l’objectiu de les activitats és celebrar el flamenc des de la pluralitat de les identitats LGTBI+ que sempre han existit.

Amb tot, la programació LGTBI+ del Centre Cívic Sagrada Família no acaba aquí. El 13 de juny a les 20 hores es podrà gaudir de l’obra de teatre i performance Si alguien pronunciara tu nombre: Vol II, a càrrec d’Andrea Corrales i Laia Lloret, de Dostopías.

La peça està basada en l’obra El cos lesbià de l’escriptora Monique Wittig. En la performance de Dostopías, les artistes treballen amb la materialitat del llenguatge d’una manera experimental, inspirant-se en els imaginaris de Wittig sobre la identitat, el dolor i les pràctiques lesbianes, portant-los a l’extrem.

De fet, en aquest segon volum que presentaran al Centre Cívic Sagrada Família, les artistes faran emergir també, a partir del desig i la resistència, altres problemàtiques que parteixen de les complexes relacions entre nosaltres: cossos travessats per les limitacions, els fantasmes, la imatge i les tecnologies.

Totes les activitats es duen a terme a la sala d’actes del Centre Cívic Sagrada Família i l’entrada i participació és gratuïta, tot i que hi ha aforament limitat.

Contingut elaborat amb la col·laboració de:

Logo Ajuntament Barcelona

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram