Comerç Barcelona Europa

Barcelona vol reforçar a Europa el seu model comercial. Foto: Aina Martí/ACN

Barcelona impulsa la creació de la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat i proposa ser la primera ciutat que l’aculli el 2023. Barcelona Comerç, en nom de l’associació europea ‘Vitrines d’Europe’, va presentar ahir la proposta de la mà de responsables del Govern, l’Ajuntament de Barcelona i d’eurodiputats a la seu de les institucions europees. Inspirada en la Capitalitat Europea de la Cultura, la iniciativa busca que anualment una ciutat diferent albergui accions divulgatives per reivindicar la importància d’aquesta activitat.

L’objectiu de la capitalitat és preservar la identitat europea, allunyar la “desertització comercial” i els “impactes negatius de les grans plataformes”, va afirmar el president de Barcelona Comerç, Salva Vendrell. “En una cruïlla pel sector en la postpandèmia”, va dir Vendrell, “cal impulsar un projecte en positiu que aposti per acostar la idea d’Europa als comerços”.

Els 23 eixos comercials

L’acte de presentació va comptar amb la participació del secretari general del Departament d’Empresa i Treball, Albert Castellanos; el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni i la tinenta d’Ecologia i Urbanisme de la ciutat, Janet Sanz i també de l’eurodiputada i presidenta de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, Dolors Montserrat.

A més, hi van assistir els patrons dels 23 eixos comercials que agrupa Barcelona Comerç, així com representants de Pimec, Barcelona Oberta, Comertia, Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme, Associació de Botiguers de Catalunya o l’Agència Catalana de Consum.

La iniciativa té el suport de la Generalitat, del govern espanyol, l’Ajuntament de Barcelona i de tots els grups polítics de l’Eurocambra. La proposta va ser admesa a tràmit el juny del 2021 a la Comissió de Peticions i s’espera que sigui a l’ordre del dia de l’òrgan de l’Eurocambra durant el mes de juny.

“Model social europeu”

Des del consistori barceloní destaquen que el projecte busca defensar “el model social europeu”, segons va afirmar el primer tinent d’alcaldia de la ciutat, Jaume Collboni. El polític socialista va contraposar el comerç europeu amb el nord-americà, tot reivindicant les petites botigues enfront de les “grans concentracions oligopolistes, sense regulació i amb la llei del més fort”. “No ho volem a Barcelona i tampoc a Europa”, va dir.