L’estany del parc es converteix en piscina durant els mesos d’estiu. Foto: Ajuntament

A recer del bullici i l’activitat de Gràcia podem trobar un tresor resguardat de mirades, gràcies a la seva ubicació, a Vallcarca, al número 77 del passeig Mare de Déu del Coll, ben lluny de les rutes més populars. Es tracta del parc de la Creueta del Coll, un jardí de muntanya amb diversos centenars d’arbres, un gran estany i unes quantes obres d’art sorprenents.

Antigament, aquest espai l’ocupava l’antiga pedrera del barri del Coll, ubicada en un espai estratègic, a la falda de Collserola. Als anys vuitanta del segle XX, i gràcies a la voluntat popular, l’espai es va transformar en una zona d’oci. Destaca, en particular, el gran estany, amb forma de mitja lluna, que es converteix en piscina pública durant els mesos d’estiu, i que està envoltat de grades i terrasses, cosa que l’ha convertit en un dels llocs més agradables per a l’oci urbà.

Però el parc té un altre encant ocult i és la presència d’obres d’art significatives. Com l’Elogi de l’aigua, una gran escultura massissa de formigó armat suspesa sobre l’estany, que l’artista Eduardo Chillida va dissenyar especialment per a l’espai. També el Tòtem, d’Ellsworth Kelly, o el Sol i Lluna, de Montserrat Altet, contribueixen a convertir el parc en un museu a l’aire lliure.

Finalment, cal esmentar el vessant natural del parc, que evoca el seu passat com a part de la muntanya. Acàcies, xiprers, til·lers, plataners, pins i salzes són alguns dels centenars d’arbres que voregen el parc i ofereixen ombra i refugi als visitants. I, al mig, una gran esplanada amb parterres de sorra per als petits, àrees de pícnic i nombroses zones per caminar que permeten enllaçar amb la zona forestal del Park Güell.

Contingut elaborat amb la col·laboració de:

Logo Ajuntament Barcelona

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram