Casa Comas

Foto: Ajuntament

Obra de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, la Casa Comas d’Argemir és una residència modernista que data de l’any 1904 i que està situada al número 92 de l’avinguda República Argentina, al barri de Vallcarca i els Penitents. Vilaseca i Casanovas és conegut per ser l’autor de l’Arc de Triomf.

L’edifici destaca pel seu estil modernista amb aspecte medieval, ja que pertany al corrent historicista que tan de moda estava en aquell moment, i que consistia a interpretar i recrear, de manera més o menys lliure, estils anteriors com ara el mudèjar o, en aquest cas, un d’època medieval.

Inspiració francesa

La torre circular a la cantonada i l’aspecte fortificat de la casa deixen molt clara la font d’inspiració de Josep Vilaseca i Casanova: la recreació lliure dels châteaux francesos de l’edat mitjana, edificis (castells) que coneixia molt bé l’arquitecte. Mitjançant aquest disseny peculiar, els propietaris també tenien com a objectiu mostrar la riquesa i el rang social que posseïen.

Estem parlant, doncs, d’una obra totalment eclèctica que barreja les formes bàsiques d’un castell medieval amb elements purament modernistes, com ara l’ús de l’arc parabòlic a l’entrada o la ceràmica vidriada a la coberta de la torre.