El 2017 l’Escola Massana es va traslladar a un nou edifici a la plaça Gardunya. Foto: Escola Massana

Al llarg de vuitanta anys d’història, entorn de setanta mil alumnes han passat per l’Escola Massana, el centre municipal d’ensenyament artístic més important de la ciutat. Històricament ubicada a l’antic Hospital de la Santa Creu, i recentment traslladada a la plaça Gardunya, l’escola ofereix actualment estudis que van des del batxillerat artístic fins a la formació postuniversitària.

L’origen d’aquesta escola és un acte de pura filantropia. El negociant, col·leccionista i mecenes Agustí Massana, posseïdor d’una important biblioteca amb uns 6.000 volums i una quantitat nombrosa de gravats sobre indumentària i arts sumptuàries, va donar a l’Ajuntament 500.000 pessetes per a la creació d’una escola gratuïta on els fills dels obrers poguessin formar-se. Així va néixer l’any 1929 l’Escola Massana, que es va ubicar inicialment al carrer Avinyó, però es va traslladar l’any 1935 al recinte de l’antic Hospital de la Santa Creu.

Durant molts anys es va convertir en icònica la imatge de nombrosos estudiants a les portes de l’escola, al pati de l’hospital. Una comunitat molt vinculada a l’evolució del disseny a Barcelona que inclou personatges tan populars com Carme Solé Vendrell, Joan-Josep Tharrats, Roser Capdevila, Carme Ruscalleda, Quim Monzó i Pau Riba.

Alumnes de l’Escola Massana a les portes de l’antiga seu, al recinte de l’Hospital de la Santa Creu. Foto: Ajuntament

Finalment, el curs 2017–2018 l’escola es va traslladar a un nou edifici projectat per l’arquitecta Carme Pinós situat a la plaça de la Gardunya del barri del Raval, rere el mercat de la Boqueria i a pocs metres de l’anterior seu. Es tracta d’una nova escola d’11.000 metres quadrats disposats en cinc plantes i un soterrani. El centre continua formant part del projecte Raval Cultural, una suma de més de tres-centes ofertes culturals que ofereix el barri.

Contingut elaborat amb la col·laboració de:

Logo Ajuntament Barcelona

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram