Casa Garriga Nogués

Foto: Ajuntament

Ubicada al carrer Diputació, en concret al Quadrat d’Or –una sèrie d’illes de l’Eixample conegudes amb aquest nom perquè apleguen una gran quantitat d’edificis d’estil modernista–, la Casa Garriga Nogués és un edifici eclèctic que barreja elements clàssics, barrocs i modernistes.

L’edifici és obra de l’arquitecte Enric Sagnier –l’arquitecte que més va treballar per a l’alta burgesia barcelonina–, tot i que conté elements d’altres artistes, com ara d’Eusebi Arnau, que va esculpir-hi unes columnes per sustentar una balconada que representa les quatre etapes de la vida.

La casa, declarada Bé d’Interès Cultural l’any 1980, va ser construïda expressament per al banquer Rupert Garriga Nogués. D’aquí ve el nom amb el qual se la coneix actualment.

La família Garriga Nogués va viure a la primera planta d’un interior on destaca la majestuosa escala de marbre amb línies sinuoses, a més dels vitralls que va elaborar Antoni Rigalt.

Una casa amb molt art

Aquest edifici, a més, va ser durant vuit anys la seu de la col·lecció d’art de la Fundació Francisco Godia, concretament entre els anys 2007 i 2015. Tanmateix, entre el 1983 i el 2004 va allotjar la seu del Grup Enciclopèdia Catalana.