Can Castelló

Foto: Ajuntament

Pensa en una masia. Ara pensa on està ubicada. Te l’has imaginat en un entorn rural, oi? Doncs a la ciutat també n’hi ha. Concretament, a Sant Gervasi hi ha Can Castelló, una antiga casa pairal burgesa que el 21 de maig de 2008 va ser inaugurada com a centre cívic, i que també acull un casal de gent gran.

Aquesta masia –que es troba als jardins de Can Castelló, amb accés pels carrers de Freixa i de Castelló– és un vestigi del passat agrícola de Sant Gervasi de Cassoles. És de principis del segle XX, té una superfície de prop de 1.200 metres quadrats i compta amb una sala noble exquisidament decorada a la primera planta.

La història de Can Castelló ha anat sempre de la mà de la història del barri, de manera que ha estat testimoni i part del seu desenvolupament social i urbanístic. En aquest sentit, l’edifici està lligat a noms que van deixar una important empremta tant a Sant Gervasi com a tota la ciutat, com ara Galvany, Castelló o Calvet.

Recuperada per al barri

L’Ajuntament va recuperar l’edifici de Can Castelló l’any 1981 i hi va fer unes obres de rehabilitació, però no va ser fins al 1993 que va començar a funcionar com a casal de gent gran. Anys més tard, el 2008, s’hi va fer la darrera rehabilitació per convertir l’antiga masia en un centre cívic per al barri.

La voluntat del consistori era que aquest equipament municipal pogués acollir les iniciatives de les diferents entitats del barri i fomentar la participació ciutadana en activitats formatives i de lleure, així com oferir diferents mostres d’expressió artística (música, cinema, art contemporani…). En definitiva, convertir-lo en un espai dinàmic i obert al barri on tothom pugui trobar allò que li interessa.

I així ha estat. Per exemple, aquest primer trimestre de l’any, el Centre Cívic Can Castelló ha programat classes de dansa, de cuina, d’anglès o de gimnàstica, per citar només alguns tallers. En paral·lel, també ha programat espectacles familiars, concerts i exposicions per a tots els gustos i edats.

Amb tot, Can Castelló és un exemple de com es poden recuperar edificis del barri en desús i tornar-los a omplir de la vida que algun dia havien tingut, passant de ser privats a obrir les portes de bat a bat al veïnat.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram