Les últimes eleccions europees han donat a Parets del Vallès, igual que a altres indrets del país, una caiguda de vots espectacular del Partit dels Socialistes de Catalunya i del Partit Popular. Justament aquests dos partits a Parets estan governant en coalició en l’àmbit municipal, tot i sumar menys vots que els que sumen la resta de partits a l’oposició, tot i que el que compten són els regidors i d’aquests en sumen un més.

Del pacte que tenen surten moltes vegades propostes i acords que sorprenen a tothom. No fa gaires dies, amb el vot a favor del PSC i del PP, el Ple va aprovar dedicar un carrer del poble a Adolfo Súarez, tot i que els altres grups (NOPP, CiU i ICV-EUiA) van votar en contra. Aquest va ser un acord certament curiós i molt diligent perquè fa només quatre dies que ha traspassat: n’hi ha que pel que sembla tenen molta pressa.

Des del NOPP, vam proposar que es dediqués un carrer al rei Jaume I en la commemoració del 800 aniversari del seu naixement i la moció ni tal sols va arribar al ple, i se’ns va dir que podia esperar. En canvi, una moció del PP –la del carrer en record d’Adolfo Suárez– arriba al ple sense demora, es vota i s’acorda. El rei Jaume I ha d’esperar, però per l’Adolfo Suarez correm-hi tots.

Aquesta diligència també contrasta amb el fet que cap alcalde de Parets afusellat pel franquisme, ni Antoni Arimon Farrés, ni Joan Brunat Escona ni Amadeu Pagès Xartó, tenen cap carrer ni cap plaça dedicada i aquests fa més de 70 anys que van perdre la vida mitjançant les armes i no de mort natural.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha iniciat una demanda a l’Argentina per crims contra la humanitat comesos pel franquisme per denunciar l’afusellament del president Lluís Companys i Jové i diversos alcaldes de la República, entre els quals hi ha en Joan Brunat i l’Antoni Arimon.

Al NOPP vam proposar que Parets s’adherís com a municipi a aquesta demanda, com a acte de recuperació de la memòria històrica del nostre poble, però el PSC i el PP hi van votar en contra, i els altres grups NOPP, CiU i ICV-EUiA van votar a favor.

Els mateixos vots i els mateixos resultats, però 9 a favor i 8 en contra per Adolfo Suarez, i 9 en contra i 8 a favor per adherir-se a la demanda d’ERC en defensa de la memòria dels nostres alcaldes afusellats.

És espectacular i sorprenent. Són les coses que passen amb pactes tan poc naturals com el del PSC i PP a Parets. Cap d’aquests dos partits van dir als seus electors que arribarien a pactar per assolir el poder del municipi.

S’ha demostrat amb aquestes eleccions, però, que la gent del carrer valora en el moment d’anar a votar que fa cadascun dels grups en el ple de l’Ajuntament i actua en conseqüència.

per Rosa Martí, de Nova Opció per Parets (NOPP)

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram