Amb l’arribada del bon temps i la calor, l’Ajuntament de Barcelona vol aconsellar als ciutadans com prevenir la proliferació del mosquit tigre.

Primerament, cal buidar tots els recipients artificials situats a l’esterior, que són els que utilitza aquest insecte per reproduir-se. “Convé retirar o buidar tres o quatre cops per setmana aquests elements on se sol acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, plats d’animals domèstics, piscines de plàstic…”, aconsellen des del consistori.

D’altra banda, es recomana igualment buidar tres cops per setmana o protegir amb tela mosquitera específica els safareigs i les basses petites. De fet, seria bo que “si teniu plantes o flors a la terrassa o jardí, és important treure els plats de sota els testos, i si això no és possible, buidar-los quan l’aigua s’hi acumuli”. A més, “cal assegurar a més que pous, cisternes, tancs o barrils d’aigua estiguin degudament coberts, perquè no hi tingui accés el mosquit”.

ATURAR-LO ÉS FÀCIL

El mosquit tigre és una espècie asiàtica invasora amb presència a tot el món.

En l’entorn urbà s’ha vist que el mosquit tigre desenvolupa una adaptació perfecta a petits recipients, utilitzant l’aigua acumulada per a dipositar-hi els ous i criar. Té una presència tant rural com urbana, i a Catalunya ha anat guanyant territori progressivament.

A Barcelona hi ha un programa de control del mosquit tigre des de 2005 i s’actua en xarxa amb la resta de serveis i administracions. Es fa control, seguiment, recollida d’incidències que comuniquen els ciutadans, programes d’informació a la població… per mantenir controlada aquesta espècie.

A més, en successives campanyes, s’ha pogut recórrer a la figura dels informadors d’espai públic, una xarxa que ha visitat centenars de cases en diferents districtes de la ciutat i ha fet un seguiment de les àrees on es sospitava d’activitat del mosquit.

Cal recordar, a més, que des de fa anys es porta a terme la distribució de milers de fulletons que edita la Generalitat de Catalunya, amb informació preventiva sobre l’activitat que han de mantenir els ciutadans davant d’aquest insecte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram