Francina Vila /és regidora del districte d’Horta-Guinardó

La ciutat ja està preparant la commemoració de la resistència del 1714. Horta-Guinardó va ser un punt històric estratègic a nivell de Barcelona. Com es viurà la celebració des del Districte? Per nosaltres és una gran oportunitat per projectar-nos a nivell de ciutat amb un acte liderat per Toni Soler. En aquesta línia comptem amb el Mas Guinardó, un edifici que va jugar un paper destacat durant els fets de 1714,  ja que l’alçada a la que estava situat permetia tenir una visió estratègica. Som protagonistes dels fets i hi volem estar implicats. Hem creat una Comissió d’Honor amb veïns i entitats que, dividida per temàtiques, té l’objectiu de crear una agenda pròpia a Horta-Guinardó.

Entrant en matèria: s’han alçat algunes veus de veïns que es queixen del manteniment del parc del Laberint d’Horta… És un parc museïtzat i, realment, es fan molt esforços per mantenir-ho en plenes condicions. Ara bé, hi ha una preocupació que és compartida entre veïns i Ajuntament. Es tracta del palau del Marquès d’Alfarràs que necessitaria d’unes inversions importants per fer-ne una rehabilitació completa. Actualment des del consistori només ens podem permetre fer el mínim perquè la situació no vagi a pitjor. L’idoni seria trobar un patrocinador privat ja que la rehabilitació costa uns 10 milions d’euros.

Alguns veïns també s’han organitzat per posicionar-se en contra de que el Park Güell esdevingui de pagament. Quina és la posició del Districte? Sabem que darrere aquestes veus hi ha unes forces polítiques que les impulsen. Crec que el que s’ha de valorar és la percepció que tenen la majoria de veïns. Veníem d’un mandat i d’una proposta de gestió del Park que no va prosperar per manca de diàleg. Ara hem aconseguit reunir a tots els interessats en una taula de treball de la qual n’ha sorgit la proposta presentada. L’objectiu és pacificar la zona. Així doncs s’acotaran el nombre de visitants que poden accedir al parc en una hora i, a més, se’n farà pagar una entrada. Els veïns dels barris col·lindants tindran l’entrada gratuïta així com també pels que es facin socis del Park. Tot plegat oferirà a l’Ajuntament uns beneficis que es podan reinvertir en el manteniment de la zona.

Davant la delicada situació econòmica, com s’afronta la construcció de l’illa d’equipaments del Guinardó? La coneguda com a UA3, l’illa del Mercat del Guinardó, per nosaltres és una gran prioritat ja que està al bell mig d’un barri  de 35.000 habitants. Que les obres estiguin aturades, hipoteca el futur d’aquest racó de la ciutat que actualment compta amb un moviment i una activitat econòmica estancada.

Tractant-se d’un tema primordial, nosaltres volem acabar els equipaments que són competència del consistori: urbanització de l’espai, el Mercat del Guinardó i l’aparcament, el centre de joves i poder acabar l’escola bressol. No ens oblidem del CAP i la residència tot i que són competència de la Generalitat. El nostre compromís és doncs finalitzar la nostra part i fer el possible perquè la Generalitat pugui dur a terme els seus. Els diners que s’avancessin serien un deute que el govern català tindria amb l’Ajuntament.

Des de l’oposició critiquen que aquestes inversions adelantades, van sumant i que la Generalitat adopta un paper secundari. Com a regidora del Districte, la manca de solvència de la Generalitat pot acabar afectant les finances de l’Ajuntament? Realment el que em preocupa és que es tracta d’una situació generalitzada. El fet de no tenir estructures d’estat pròpies fa que el nostre país depengui d’un govern central i de la voluntat política que hi hagi a Madrid. Això repercuteix en que no podem avançar com ho faríem si la situació fos una altra. Em preocupa que s’escanyi al govern del meu país i no sigui lliure per prendre decisions. Aquesta manera de fer política no permet anar tots a l’una i fer força en una situació delicada com l’actual.

A Italia, entenen que la riquesa ve de les zones del nord i, per tant, repercuteix a la resta del país. Per això recolzen i aposten per les terres més riques. Aquí la cosa és molt diferent.

Ara a nivell local, però, la prioritat és desbloquejar els pressupostos… És un altre exercici de responsabilitat. La ciutadania no entendrà que una administració sanejada com l’Ajuntament, que podria fer una inversió de 300 milions  d’euros, no ho pugui fer perquè està amb un pressupost prorrogat. Crec que l’oposició haurà de fer un complet exercici de responsabilitat. No hauríem de perdre pistonada o perdrem mal tots plegats.

L’agenda mediàtica està completament marcada pels desnonaments. Com es viu aquesta situació a Horta-Guinardó? És un tema que afecta a nivell de ciutat i al Districte, hi ha famílies que ho estan passant malament. Penso que hem fet una tasca important afegint l’Oficina d’Habitatge als equips de treball d’Horta-Guinardó. I és que en situacions de desnonament és important treballar en equip i en xarxa.

Els comerciants tot i que fan pinya per tirar endavant són un dels teixits associatius més afectats per la crisi. Com s’actua des del Districte? El comerç és l’activitat econòmica predominant i ens hi hem bolcat. Un dels aspectes clau ha estat la promoció d’un Pla econòmic i cultural. Ja vam presentar el pla de turisme i ara és el torn del de comerç. A més, regularment ens trobem per posar de manifest les necessitats del sector.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram