En el marc de la setmana de commemoració del Dia Internacional de la Dona (8 de març) i encara amb el record amarg de l’homicidi per violència masclista d’una veïna de Gràcia dimecres passat, les polítiques d’igualtat es demostren necessàries i aquestes celebracions un marc de referència i de responsabilitat compartida per visibilitzar-les, sensibilitzar la ciutadania i continuar avançant en la igualtat de gènere.

En aquest sentit, el Districte promou les polítiques d’igualtat entre homes i dones complint els compromisos del Pla d’actuació. Sense anar més lluny, el passat més d’octubre es va presentar en el plenari el Pla de coeducació, una mesura de govern que té com a objectiu promoure la coeducació en els centres educatius per fomentar la prevenció de la violència masclista i el desenvolupament d’unes relacions de gènere més respectuoses i alliberadores.

La coeducació és un mètode educatiu que parteix del principi de la igualtat entre els sexes i de la no discriminació per raó de gènere, uns fonaments que trenquen amb el sistema escolar tradicional, el qual es va dissenyar en el seu origen com un sistema eminentment masculí.

Actualment hi ha un marc legal que aposta per la coeducació i per la presència real de les dones, no tan sols en les aules, sinó en tot allò que fa referència a l’organització i gestió del sistema educatiu i dels centres escolars. Tot i això, encara avui la coeducació és un tema que necessita desenvolupar-se plenament a tots els nivells educatius i és per això que el Districte de Gràcia, conjuntament amb el seu Consell de Dones, vol contribuir al seu desenvolupament en els centres educatius del districte.

El Pla de Coeducació de Gràcia serveix per impulsar la implementació de projectes específics de coeducació als centres graciencs, però també per sensibilitzar la població en general i els pares i mares en particular de la necessitat d’educar els fills en igualtat. I és que els pares i mares juguen un paper clau en l’educació dels fills, moltes vegades inconscientment i a través de l’exemple que donen. Per això cal treballar conjuntament amb les AMPA per aconseguir caminar cap a una Gràcia més justa.

Més art, més igualtat

Una altra de les mesures de govern que està impulsant el Districte és la que promou la creació cultural de les dones de Gràcia i la visibilitat de la creativitat d’aquest col·lectiu a l’espai públic.

En concret, aquesta mesura es basa en la realització d’una Mostra d’Art amateur de dones de Gràcia a l’espai públic, la creació d’una xarxa de dones creadores per difondre i donar a conèixer la seva activitat i la potenciació de la Plaça de les Dones del 36 com a espai per a activitats de l’àmbit de la dona.

Amb tot plegat, el Districte vol visibilitzar el talent i la creació artística de les dones de Gràcia, promoure la relació i l’establiment de xarxes entre les dones creadores del districte, afavorir la contractació d’aquestes dones entre els promotors culturals públics i privats, fomentar la marca Gràcia com a viver de talent femení i donar a conèixer al públic en general la creació artística de les dones que resideixen o estan vinculades amb Gràcia.

La mesura implica tres línies d’actuació. La creació d’un Catàleg (base de dades) amb les dones creadores que tenen algun tipus de vinculació amb el barri, la construcció de la pàgina web del Catàleg –per fer-lo accessible online– i la Mostra d’espectacles a la plaça de les Dones del 36 que es preveu impulsar en el marc de la Festa Major. Això serà el pròxim mes d’agost, mentre que la presentació de la pàgina web del Catàleg està prevista per a aquest mes de març.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram