Una de les concentracions per empaperar. Foto: Twitter (@omniumgracia)

Les detencions del passat 20 de setembre de 14 alt càrrecs, acompanyades de 40 registres, per part de la Guàrdia Civil amb l’objectiu de frenar el referèndum d’aquest diumenge han provocat que en els darrers dies molts graciencs hagin sortit al carrer en defensa de l’1-O i les institucions catalanes.

El mateix dia 20, veient l’actuació de l’Estat, molts graciencs es van desplaçar cap a la conselleria d’Economia, on hi va haver la principal concentració de protesta. Al mateix temps, diferents entitats, com ara els Lluïsos, l’Europa, la Fundació Claror i els Castellers de la Vila de Gràcia, van expressar la seva condemna als fets en diversos comunicats. Enmig d’aquest clima, el Districte va anunciar la suspensió de l’audiència pública, que estava prevista per aquell mateix vespre. De fet, el mateix regidor Eloi Badia també va formar part de les protestes i es va desplaçar fins a la conselleria d’Economia. En un tuit va afirmar que “davant l’atac a la sobirania de Catalunya, els carrers de Barcelona s’omplen de democràcia”. L’endemà Badia també va ser al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on va demanar “la posada en llibertat dels presos polítics del règim de Rajoy”. Qui sí que va donar suport a l’operació policial van ser un grup de desenes d’espanyolistes que es van manifestar a davant de la caserna de la Guàrdia Civil per donar suport a l’actuació de la Guàrdia Civil.

La mobilització va continuar divendres passat quan centenars de persones es van concentrar al vespre per empaperar per la zona de la Vila i de Vallcarca en una convocatòria que havia estat feta a principis de setmana i que va agafar més força després de les detencions de 48 hores abans.

CAMPANYA DEL SÍ
A banda de les concentracions de protesta, la campanya a favor del Sí també s’ha accelerat aquests últims dies. El dia abans de les detencions ERC va fer el seu primer acte a la plaça del Diamant, amb la presència del conseller de Justícia, Carles Mundó i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. Davant de gairebé mig miler de persones, Mundó va afirmar que l’Estat “intenta guanyar des dels despatxos i des de les clavegueres el que no poden guanyar a les urnes”.

Més endavant, concretament dissabte passat, va tenir lloc una caminada de l’ANC entre Gal·la Placídia i Joanic i una empaperada convocada per Òmnium a la plaça Revolució, mentre que abans-d’ahir l’ANC va celebrar al CAT una xerrada sobre dones, joves i República. L’empaperada convocada per Òmnium no va ser la primera, ja que dijous passat unes 300 persones van respondre a la crida de la plataforma Empaperem i van recórrer diferents carrers de la Vila per enganxar cartells a favor del referèndum. La mateixa acció també es va fer a Vallcarca, on abans-d’ahir el Comitè de Defensa de les llibertats i del referèndum a Vallcarca va organitzar una assemblea per resoldre dubtes sobre l’1-0. Per últim, ahir, quan l’edició d’aquest diari ja estava tancada, va començar un acte a l’amfiteatre de la plaça Lesseps organitzat pel Moviment Popular de Gràcia.

CAMPANYA DEL NO?
Tot i que de campanya del No pràcticament no n’hi ha, un acte que sí que podia quedar englobat en aquesta etiqueta és el que abans-d’ahir va acollir la Sedeta. Hi van ser, entre d’altres, l’ex fiscal Carlos Jiménez Villarejo i l’exmembre de Ciutadans Antonio Robles. Tot i això, més que un acte de campanya del No va ser un acte en contra del referèndum.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram