La cultura popular té una presència destacada a la Festa Major dels barris del nord. Foto: Districte

Amb el bon regust de boca que va deixar la Festa Major de Gràcia encara present, els barris del nord agafen el relleu i la festa no s’atura. El Coll, la Salut, Vallcarca i els Penitents celebren aquests dies la seva particular Festa Major, que s’allargarà fins aquest pròxim dilluns dia 15.

Enguany, com ja és tradició, el programa arriba carregat de propostes per a tots els gustos. Des del tradicional pregó que va tenir lloc divendres passat, a càrrec de la presidenta del Banc d’Aliments de la Salut-Coll, Matilde Climent, fins als concerts i balls de nit, passant per dinars, jocs i tallers, el programa és extens i variat. Recuperant velles tradicions i reformulant-ne d’altres, durant deu dies les places i carrers dels barris del nord s’omplen de festa i, sobretot, de sentiment de comunitat d’uns barris que, malgrat tenir diferències entre ells, han anat teixint complicitats que queden reflectides en aquesta Festa Major.

Una festa que va arrencar a la Salut, un barri que, en els darrers anys, ha vist créixer el seu teixit associatiu gràcies, en part, al Pla Comunitari que s’hi desenvolupa des de l’any 2005. Enguany, més de 300 persones van participar en la cercavila i més de 600 veïns van assistir a l’espectacle musical dels casals d’estiu de MusicActiva. A més, enguany s’ha incorporat a la festa el Gegant Gaudí i el Drac capgròs –treballats amb els menors del Centre Gaudí–, la Geganta de la Salut Cargolina –treballada per l’Ampa del Turó del Cargol– i més de 20 entitats i serveis del barri s’han implicat en l’organització de la Festa Major. I tot això sense oblidar la feina dels veïns d’Argentona i Verdi, que guarneixen els carrers seguint el model de la Vila però mantenint un caràcter familiar.

Per altra banda, al Coll el Districte, l’associació de veïns del barri i la parròquia han treballat conjuntament per consolidar una festa de caràcter veïnal, on el Centre Cívic, Ràdio Gràcia o l’Alberg Mare de Déu de Montserrat s’han sumat al programa, aquest últim amb un concert solidari que es farà diumenge.
Per últim, a Vallcarca i els Penitents s’hi ha estat desenvolupant una taula de treball per a la convivència que fomenta la coexistència de les diferents iniciatives i usos de l’espai públic del barri.

Al web es pot consultar el programa complet de la Festa Major d’enguany.

“Una eina de cohesió social”

“La Festa Major, a més de lleure, també és un magnífic instrument d’integració i de cohesió social”. Així ho creu Maite Fandos, regidora del Districte, i la majoria d’entitats i persones implicades en aquesta celebració.

Una celebració que compta amb un ampli suport de l’Ajuntament, que mitjançant el Pla Comunitari de la Salut, la taula de treball de Vallcarca, la feina dels tècnics de barri, les infraestructures i els serveis que presta contribueix a fer possible la Festa Major.

Amb esforç i treball s’ha aconseguit relligar les entitats històriques i implicar-ne de noves que han fet possible una millor Festa Major i, sobretot, una dinàmica que afavoreix la cohesió social als barris del nord.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram