Un grup d'ancians en una activitat dirigida. Foto: Festa Major de Gràcia

“Un dels nostres actius més importants i valuosos”. Així és com defineix Maite Fandos, regidora de Gràcia i tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, el col·lectiu de la gent gran. I és per aquest motiu que, coincidint amb la celebració de la 25a Setmana de la Gent Gran de Gràcia, el Districte publicarà una guia de serveis per a la tercera edat en el marc d’una de les mesures de govern que està impulsant l’actual regidoria: la de promoure l’envelliment actiu.

“Des del Districte de Gràcia volem seguir fent dels nostres barris un lloc de referència que garanteixi les condicions de benestar, participació i cohesió social”, afirma la regidora. I el col·lectiu de la tercera edat no n’és una excepció. En aquest sentit, la nova guia de serveis que publicarà el Districte la setmana que ve pretén ser un instrument al servei de les persones grans perquè coneguin els equipaments, els recursos i els serveis que tenen a la seva disposició i que els permeten gaudir d’un envelliment actiu i saludable.

Els diversos casals i espais per a gent gran del districte (La Sedeta, Cardener, Montmany, Penitents, La Violeta, El Coll i Gran Siracusa), sumats a altres serveis, com el projecte d’acció comunitària Radars, el portal de recursos per a la gent gran (serveisgentgrangracia.org), la iniciativa d’Activa’t als parcs, els diversos circuits gimàstics i lúdics, el Punt de Trobada Virolai, els horts urbans, el projecte REMS (Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut), les aules universitàries per a la gent gran i l’EspaiCaixa Sant Lluís són només alguns dels equipaments, recursos i serveis que la gent gran de Gràcia té a la seva disposició.

“A Gràcia ens sentim orgullosos de ser un dels districtes amb un dels col·lectius de gent gran més actius de la ciutat”, assegura Fandos, la qual posa com a exemple la celebració de la 25a Setmana i la concessió de la Medalla d’Honor de la Ciutat a l’Associació de Pensionistes i Jubilats de la Sedeta. Per tot plegat, el Districte segueix prioritzant la mesura de govern per promoure l’envelliment actiu. La nova guia de serveis, que es publicarà la setmana vinent, n’és una aplicació pràctica més.

L’èxit del projecte Vincles

Precisament el projecte Vincles BCN, una suma de l’atenció a les persones grans i les noves tecnologies, ha guanyat recentment el primer premi d’innovació Bloomberg Philanthropies 2014, que encoratja els alcaldes europeus a cercar idees per a la millora del benestar i la qualitat de vida.

El projecte, impulsat des de Qualitat de Vida, busca trencar l’aïllament social de la gent gran mitjançant la utilització de les noves tecnologies. Vincles BCN vol ajudar les persones grans a combatre l’aïllament a les ciutats mitjançant cercles de confiança amb suport digital. Altres idees innovadores similars són la teleassistència i el projecte Radars, que va començar al Camp d’en Grassot.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram