La sala d’actes es va omplir de seguida. Foto: Twitter (@Graciaviva)

Si algun debat aixeca ara mateix passions i posicions diferenciades a la ciutat és el del turisme. És, sens dubte, una discussió molt viva i abans-d’ahir va quedar demostrat durant l’audiència pública que es va celebrar a la biblioteca Jaume Fuster de la plaça Lesseps. Les veus més favorables i les més contràries es van fer sentir amb força.

La convocatòria, pràcticament inèdita -l’última es va celebrar l’any 2006 per la polèmica ordenança del civisme-, va permetre que un bon nombre de ciutadans poguessin expressar la seva opinió davant els responsables municipals. Podrien haver estat més, però l’aforament de la sala, 245 persones, va fer que s’omplís de seguida i va provocar que unes 300 persones es quedessin a l’entrada, on una estona abans de l’inici (les set de la tarda) representants dels barris de Gràcia, Vallcarca, Ciutat Vella i la Barceloneta havien desplegat pancartes reivindicatives on demanaven, entre altres mesures, l’abolició dels pisos turístics.

L’encarregada d’obrir l’acte, sense la presència de l’alcalde Xavier Trias, va ser la tinent d’alcalde d’Economia, Sònia Recasens, que va anunciar que la ciutat podrà disposar del 48% que recapta en taxa turística, quan ara és el 34%, i una major inversió en els barris saturats. Tot seguit va ser el torn del president de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Lluís Rabell. Rabell, que va lamentar l’absència de l’alcalde i el fet d’haver de fer l’audiència en una sala amb poc aforament, va recordar el decàleg de propostes de les entitats ciutadanes. A partir d’aquí es va obrir el torn de paraules i va ser quan el debat va anar pujant de to, amb intervencions respectuoses però també amb enfrontaments verbals i algun insult.

Des d’un primer moment va quedar molt clar quines són les postures dels diferents actors implicats en aquest debat. Els representants de la patronal dels apartaments turístics, Apartur, i els propietaris particulars de l’associació Amfitrions de Barcelona, que van defensar i celebrar el turisme que arriba a la ciutat i, al mateix temps, van demanar que es reguli la seva activitat després d’expressar el seu malestar per les restriccions a l’obertura de nous pisos.

A l’altre extrem dels beneficiats pel turisme hi ha els veïns i plataformes que denuncien els seus inconvenients. Els representants de l’Associació de Veïns del Raval, del Casc Antic, de la Sagrada Família i de la Barceloneta van criticar la política municipal envers el turisme, el creixement del nombre d’hotels i apartaments turístics i, entre altres temes, el pla especial de la Rambla.

NOVA MANIFESTACIÓ
D’altra banda, per demà a la tarda hi ha convocada una manifestació que sortirà dels Jardinets per denunciar la construcció de nous hotels al districte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram