El foc és el gran protagonista d’aquesta festa mallorquina. Foto: Ajuntament

Gràcia respira des d’abans-d’ahir aires mallorquins amb la celebració d’una nova edició de la festa tradicional mallorquina Els Foguerons de Sa Pobla, que enguany ha arribat a la seva edició número 23.

Aquesta tradició, importada a la Vila per Toni Torrens, veí gracienc i president de l’associació de Foguerons de sa Poble de Gràcia, és una festa totalment arrelada a Gràcia que compta amb la participació de les principals entitats de la Vila, com ara la Fundació Festa Major, la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia, l’Associació cultural Albopàs, la Federació de Colles de Sant Medir o l’Associació Cultural TRAM.

El tret de sortida del programa dels Foguerons d’enguany es va celebrar abans-d’ahir a l’Espai Mallorca, amb una xerrada sobre la mateixa festa per part del director del Museu Etnològic de Barcelona, Josep Fornés, i un dels impulsors d’aquesta festa, Joan Adrover. Per ahir i avui el programa de la festa també ha inclòs diversos actes previs -una exposició fotogràfica, una conferència, un taller de ball, la presentació d’un DVD i el Ball de bot- a la celebració principal de demà.

FOC, BALLS I CANTS
Demà serà el torn dels foguerons, que a partir de les 11 es començaran a muntar a les places del Diamant, de la Virreina, del Gato Pérez, del Nord i als carrers de Joan Blanques, Josep Torres, Tordera i la placeta de Sant Miquel i Vallfogona. Al vespre, a partir de dos quarts de vuit, es farà la plantada de les colles de cultura popular i mitja hora més tard serà l’hora dels lluïments d’aquestes colles. A dos quarts de nou es donarà el tret de sortida de la cercavila i a les nou, a la plaça del Nord, se celebrarà l’acte poètic conegut com la Flamada. A dos quarts de deu la celebració pujarà de to amb l’encesa dels foguerons i l’inici de la revetlla a la plaça de la Virreina. Finalment, a les onze de la nit, començaran els balls i cants mallorquins a la mateixa plaça.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram