Imatges d’arxiu dels guarniments del carrer Progrés, guanyador de la Festa Major de l’any passat. Fotos: Fundació Festa Major de Gràcia

Grallers i timbals. Guarniments i música. La Festa Major de Gràcia tornarà a omplir els carrers de la Vila d’alegria, il·lusió i d’orgull de poble del 15 al 21 d’agost. “La Festa Major de Gràcia és una de les millors cartes de presentació de Barcelona”, afirma l’alcalde, Xavier Trias. I és que aquesta celebració gairebé bicentenària aplegarà en els pròxims dies un bon nombre de graciencs, barcelonins i visitants arribats d’altres parts de l’Estat i del món que podran comprovar de primera mà el caràcter acollidor del barri i l’esforç de tota la seva comunitat veïnal per fer d’aquesta festa una de les més representatives de l’estiu a la ciutat.

Com a novetat principal de l’edició d’enguany, destaca que dos carrers s’han afegit al concurs de guarniments, una de les principals atraccions de la festa. La Travessera de Sant Antoni participarà per primera vegada en el certamen, mentre que el carrer Providència torna a guarnir-se després d’un temps sense fer-ho. En total hi participen 18 carrers de la Vila. “Aquest fet demostra que, a diferència d’altres tradicions, aquesta, la nostra, està viva”, assegura la regidora del Districte, Maite Fandos.

Un altre dels protagonistes de la festa serà el Concurs de guarniments de balcons i portalades, que enguany arriba a la seva setzena edició amb prop de 30 participants inscrits.

Per altra banda, la festa tornarà un any més a comptar amb espais coorganitzats pel Districte i la Fundació Festa Major, que se situaran a quatre places de la Vila amb temàtiques diverses. Destaca l’espai del swing, organitzat per l’Orfeó Gracienc a la plaça del Diamant, o el del Folk, que tindrà lloc a la plaça del Sol, entre altres.

Tanmateix, no hi ha cap festa al món que no tingui un inici protocolari i engrescador, i a Gràcia aquest aspecte arriba de la mà del pregó, que enguany el realitzarà Ricard Estruch, anterior president de la Fundació, que sortirà al balcó de l’Ajuntament el pròxim 14 d’agost a les 7 de la tarda a llegir unes línies “que recordarem”, tal com promet (i deixa en suspens) Fandos.

UNA FEINA COMUNA

Fruit del treball conjunt entre el Districte i la Fundació Festa Major, enguany també es posarà especial èmfasi en què la festa sigui “més diürna que nocturna” –una màxima que posen en pràctica des de fa uns anys els organitzadors de la festa– amb uns horaris de les activitats que tendeixen a les hores de sol.

Una altra de les novetats de les festes d’enguany serà la implantació d’itineraris recomanats i carrers d’accés únic. Després de l’èxit de la prova pilot de 2013, aquesta edició de la Festa serà la primera que compti amb sis carrers de sentit únic de pas per tal d’assegurar la fluïdesa del trànsit de visitants durant les aglomeracions.

I per segon any consecutiu, la Fundació i Gracianet posaran a disposició dels visitants l’aplicació especial de la festa, amb la qual es podran votar els millors carrers guarnits i consultar-ne les activitats.

Un projecte de col·laboració amb Tolosa de Llenguadoc

La Fundació Festa Major de Gràcia treballa des de fa anys per portar un pessic de la celebració gracienca i dels seus valors cívics i socials a l’estranger.

En aquest sentit, la Fundació promou intercanvis amb altres associacions culturals d’arreu del món. Si bé l’any 2013 es va fer un d’aquests intercanvis amb una entitat de la ciutat francesa de Saint Etienne, enguany serà el torn de Cocu, l’entitat organitzadora del Carnestoltes de Tolosa de Llenguadoc, que han proposat a la Fundació compartir amb ells un projecte, amb el suport del programa Erasmus.

“Participaran de la festa de principi a fi”, explica Carla Carbonell, presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia en relació amb la tasca que duran a terme els convidats francesos. D’aquesta manera s’establirà una col·laboració que permetrà guarnir algun carrer de Tolosa durant el pròxim Carnaval amb elements inspirats en la Festa Major de Gràcia. Així mateix, el districte també rebrà la visita del regidor de cultura de Tolosa, Frédéric Brasiles, el pròxim dissabte 16 d’agost.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram