ICV-EUiA sol·licita el canvi de nom de la plaça Joan Carles I

El Consell Plenari del Districte de Gràcia ha aprovat, gràcies al suport de PSC i amb l’abstenció de CiU i UpB, una proposició presentada per ICV-EUiA que planteja sol·licitar a la Comissió del Nomenclàtor que la plaça de Joan Carles I “recuperi el nom pel qual se la coneix popularment, ‘plaça del Cinc d’Oros’, o un que sigui fruit d’un procés de participació ciutadana”.

En proposició es reclama també “que es restitueixi el simbolisme republicà originari del monument” que hi ha al centre de la plaça. El president del grup d’ICV-EUiA al consistori, Ricard Gomà, ha recordat que l’obelisc que s’alça al centre “es va erigir en honor a Francesc Pi i Margall, president de la I República”, per la qual cosa afegeix que “és un contrasentit que el nom de la plaça evoqui la monarquia”.

Gomà ha afirmat que “en l’anterior mandat ja vam aconseguir retirar l’estàtua de la Victòria franquista de la base de l’obelisc però resta encara un medalló borbònic que oculta el fris republicà original”, una inscripció que el text aprovat pel districte acorda recuperar.

La proposició planteja, a més, “que es reordeni la plaça de manera que recuperi la qualitat de l’espai urbà que tenia i no es limiti, com actualment, a ser una cruïlla lliurada al trànsit privat”. Segons el president municipal ecosocialista, Ricard Gomà, “cal retornar a la plaça un caràcter ciutadà, perquè en faci ús la gent”, ja que “en aquests moments és una cruïlla sense significat, de poc valor urbanístic i amb un nom oficial que la ciutadania de Barcelona no ha fet seu”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram