L’escola Vedruna de Gràcia va tornant a poc a poc a la normalitat després de la detenció, fa poques setmanes, d’uns dels seus professors per un presumpte cas d’abusos sexuals a menors i tinença de pornografia infantil. Un fet que ha causat un gran impacte en la comunitat educativa de l’escola, ja que el docent estava ben considerat entre alumnes.

Actualment el professor està en presó preventiva per evitar la destrucció de proves i que pugui influir en les víctimes. Els Mossos d’Esquadra van trobar en el seu mòbil més de 700 fotografies de menors semi despullats o despullats i en diferents actituds.

El cas, tanmateix, es remunta a l’any 2015, quan dos membres de l’Agrupament Scout Mas Guinardó el van denunciar per presumptes tocaments que haurien tingut lloc tres anys abans. La policia va detenir per primer cop el professor –que ja impartia classes al Vedruna– i li van requisar tot el material informàtic que tenia al seu ordinador i telèfon mòbil, però va ser posat en llibertat sense mesures cautelars.

Segons explica la direcció del Vedruna en un comunicat, es van assabentar de manera “indirecta” de la investigació d’aquells fets, tot remarcant que van passar “fora de l’àmbit de l’escola”, i que va posar en marxa un “protocol intern de seguiment” per detectar presumptes abusos del mestre a l’escola. El centre assegura que durant aquell temps no van tenir cap tipus de denúncia dels pares ni d’alumnes i el professor va seguir fent classes perquè l’escola va fer prevaldre la presumpció d’innocència.

Els fets es van accelerar a finals de l’any passat, quan un informe policial més acurat sobre el material requisat al professor va permetre trobar fotografies explícites d’almenys 10 nens despullats, alguns dels quals serien no només membres de l’Agrupament Scout, sinó també exalumnes de l’escola Vedruna.

Això i la declaració durant la passada tardor d’un dels joves que havien acusat el professor d’abusos fa dos anys, reconeixent que el va violar, va provocar la segona detenció del docent. Pocs dies abans de Nadal, agents dels Mossos van entrar de paisà a l’escola a arrestar el professor.

L’escola Vedruna ha mostrat el seu rebuig als fets i ha anunciat la “suspensió de la relació laboral del professor”. També ha indicat que va informar les famílies via carta i que no han rebut cap denúncia en relació al professor detingut.
Ensenyament, tal com ha avançat RAC1, considera que el centre ha actuat correctament, tot i que el Síndic de Greuges ja ha anunciat que investigarà els fets per aclarir per què l’escola va decidir mantenir el docent el 2015 amb les mateixes tasques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram